Malo prljavštine je zdravo za decu

0

Što su deca izloženija mikrobima to su otpornija na njih
 

Kod dece koja odrastaju na farmama zabeležen je manji broj obolelih od astme i alergija, a naučnici su odlučili da istraže ima li to veze s njihovom većom izloženošću alergenima i mikroorganizmima iz tla.

Ustanovljeno je i da kod gradske dece, koja su neprestano izložena alergenima bubašvaba i miševa, postoji veća opasnost od potencijanog razvoja astme. Ali, ako su deca izložena ovim gradskim "ljubimcima" do prve godine života – na njih su imuna.

Robert Vud, šef Odeljenja za alergije i imunologiju u dečjem centru bolnice Džon Hopkins pokušao je da ustanovi da li postoji veza između ova dva zaključka.

 

Prikupivši podatke o 467 dece i 104 domaćinstava naučnici su ustanovili da izloženost alergenima tokom prve godine života rezultira manjom mogućnošću razvoja astme i alergije u odnosu na decu koja im nisu bila izložena odmah posle rođenja.

Istraživanje je pokazalo da vreme početne izloženosti alergenima može biti kritično, kaže Vud..

"To nam govori da se naš imunološki sistem oblikuje već tokom prve godine života, ali i da neke bakterije i alergeni igraju važnu ulogu u stimulisanju i podsticanju razvoja imunološkog sistema da reaguje na određeni način", objasnio je Vud i dodao da ove rezultate smatra važnim, jer je astma najučestalija hronična bolest kod dece, a naučnici i lekari pokušavaju da otkriju načine kojima se to može izmeniti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here