MN Press

Bila je jedna od ključnih igrača na nedavno završenom Evropskom prvenstvu koje se održalo u prestonici, ali ipak najveću pažnju je privukla kad je na teren prilikom radovanja posle pobede izašla sa tromesečnim sinom Mateom. Jelena Bruks, devojačko Milovanović, zadovoljna je posle osvojene bronze pred publikom u Beogradu, a do ove tačke uspeha došla je posle velike borbe i požrtvovanja, i velike želje za uspehom.

Jelena Milovanović je rođena 28. aprila 1989. godine u Kragujevcu. Od malih nogu košarka je njen život, što nije neobično pošto joj je majka Ljubica trenirala sport pod obručima, dok je njen brat Nenad košarkaški trener. U školskom uzrastu je igrala košarku sa dečacima. Možda je tako “pokupila” snagu i elastičnost. Prvi klub čiji je dres obukla bila je Šumadija iz Kragujevca.

U sedmom razredu osnovne škole odvojila se od porodice i preselila u Leskovac kako bi igrala za Dubočicu. Potom se seli u Novi Sad gde počinje da igra za Vojvodinu, a onda tri godine provodi u Šopronu u Mađarskoj. Klubovi su se ređali, a potom je u 19. godini stigao poziv za seniorsku reprezentaciju. Ono čime može da se ponosi jeste da je prva srpska košarkašica koja je zaigrala na OL star meču i to sa 19 godina.

Od septembra prošle godine je u srećnom braku sa dugogodišnjim partnerom, američkim košarkašem Dejvidom Bruksom, a kuma joj je bila drugarica iz reprezentacije Saša Čađo. Kako je otkrila u svom dokumentarcu, supruga je upoznala 2008. u Mađarskoj. Putevi su im se ponovo ukrstili i 2018. godine ponovo su se videli i obnovili kontakt. Njegova porodica ju je odlično prihvatila, a njihova ljubav krunisana je brakom. Njihova sreća postala je veća u martu ove godine, kad se rodio Mateo a sad je već postao zvezda.

Kako je navela, i pre porođaja je znala da će igrati na Evropskom prvenstvu, iako je prošlo samo tri meseca od porođaja. Za nju je samo nebo granica. Njena odluka da se kao novopečena majka nađe na parketu većinu je oduševila, ali je ipak naišla i na osude. Ovim potezom pokazala je ostalim kolegama da ako žele da igraju za Srbiju, nema izgovora.

Priznala je da je telo izložila naporima, čak je i u nekoliko navrata na pripremama razmišljala da odustane jer joj je bilo previše teško. Morala je da donese teške odluke zbog kojih će se, kako i sama kaže, uvek pitati da li je pogrešila. Sin Mateo morao je da pređe na veštačko mleko, zbog čega je u javnosti najviše kritikovana jer je time navodno poslala pogrešnu poruku drugim majkama.

Porodica Milovanović ima velikih razloga za sreću, jer je Jelenin brat nedavno dobio kćerku. Osim što briljira na terenu, Jelena je odlučila i da upiše studije za sportskog menadžera. Po njoj je snimljen i dokumentarac jednostavnog naslova “Jelena Milovanović”. Film govori o karijeri ove košarkašice, od najmlađih dana do zlatne medalje u Budimpešti, a snimanje filma je bila ideja Jeleninih roditelja Srđana i Ljubice Milovanović. Reditelj Aleksandar Ćuić kaže da je najveći zadatak filma bio ne propustiti nijedan važan detalj u Jeleninoj karijeri. Briljantna košarkašica je najavila da sebe na parketu vidi još nekoliko godina.