EPA/Antonio Bat
Zdravko Mamić

Zdravko Mamić, tvorac modernog Dinama iz Zagreba, pričao je o svojim iskustvima kao navijač tog kluba u vreme velike Jugoslavije.

Takođe, govorio je o odnosu sa navijačima “modrih” i zašto je dugo godina na njihovom udaru, toliko da su protestvovali protiv njega i čak bojkotovali utakmice Dinama.

“Alfa i omega” Dinama je pojasnio da je lično sam bio deo BBB, još od začetka te grupe, otkrivši da je čak dobijao batine zbog sukoba sa policijom.

– Bila je to 1986. ili 1986. godina, dobijamo Crvenu zvezdu 1:0 golom Harisa Škora, a ja u odelu vodim navijanje Dinamovih navijača sa istočnog stajanja. Posle utakmice šef obezbeđenja na stadionu, policijac Bogunović, ‘rasturio’ me je pendrekom od batina toliko da sam bio krvav da mi se nije videlo lice i odelo. Iz toga me je izvukao predsednik Dinama i tadašnji gradonačelnik Zagreba Vrhovec – počeo je Mamić priču u podkastu “Inkubator”.

Potom je pojasnio da je slične ispade imao u Beogradu i Novom Sadu, ali bez detaljisanja.

– Da ne govorim da su u Beogradu sa šmrkovima praznili tribinu sa nama, pa Novi Sad… Tada su telima igrači Dinama branili BBB – dodao je.

Ipak, kako je rekao, nije na istim talasnim dužinama, sa novom generacijom BBB.

– Sa starom generacijom pravih BBB bio sam na mnogo utakmica sa njima na tribini. Kada sam u konflikt ulazio sa upravom Rijeke, hteli su da me eliminišu iz fudbala, pa sam odlazio među navijače. Pa, ja sam BBB. Nisam osnivač BBB, već figurativno jedan od osnivača, imam i fotografije sa utakmica 1986. godine. Imam slike kada sam vodio navijanje Dinamovih navijača u ‘kavezu’ u Splitu, ‘rasturili’ smo 4:1 – rekao je Mamić, a onda zaključio:

– Danas sam neprijatelj tih navijača. A nekad sam im pomagao – napomenuo je.

Taj deo možete da pogledate u video prilogu tačno sa početkom drugog sata podkasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here