Mamurluk posle viskija jači nego posle votke

0

Razlog tome je broj molekula nazvanih "kongeneri", kojih ima više u viskiju, nego u votki, saznao je istraživački tim Univerziteta Braun, prenosi Bi-Bi-Si. Ovi molekuli sadrže manje količine hemikalija poput acetona, acetaldehida i tanina.

 

U studiji se upozorava da konzumiranje votke umesto viskija neće poboljšati radnu sposobnost pijanog čoveka sutradan. U studiji je učestvovalo 95 zdravih dobrovoljaca, koji su popili tri puta veću količinu alkohola od one koju zakon dozvoljava britanskim vozačima.

 

Dobrovoljci koji su pili viski ispričali su da su sutradan imali jače simptome mamurluka, poput glavobolje, žeđi i umora, u poređenju sa osobama koje su konzumirale votku. Utvrđeno je da je opšta radna sposobnost i koncentracija oslabila podjednako kod obe grupe dobrovoljaca.

 

Kris Sorek, direktor organizacije "Drinkaver", koja se bori protiv alkoholizma, kaže da ne postoji alkoholno piće koje ne može da izazove mamurluk.

 

"Božić je vreme druženja i proslave, ali mnogi ljudi će piti previše. Prekomerno konzumiranje bilo kog alkoholnog pića može da izazove brojne neželjene kratkoročne i dugoročne efekte", rekao je Sorek.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here