EPA/Boris Pejović
Andrija Mandić

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je u sredu 26. maja bio gost srpskog patrijarha Porfirija i imao sastanak sa članovima Sinoda, koji su mu otkrili da nameravaju da do kraja Sabora Srpske pravoslavne crkve potpišu Temeljni ugovor sa Crnom Gorom, prenose Vijesti.

Demokratski front je uredno obaveštavao javnost o svojim susretima sa vrhom SPC, a ovu informaciju otkrio je i istoričar Aleksandar Raković.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je pre dve noći da je Mandić pokušavao da odloži izbor mitropolita do rekonstrukcije Vlade, a Raković je kazao da se lider Nove žalio da je Demokratski front izbačen iz vlasti.

Krivokapić je u četvrtak veče, dan nakon Mandićevog sastanka sa Sinodom, bio u Beogradu na dva sata, a iz SPC je saopšteno da je jedini povod njegovog dolaska bio potpisivanje Temeljnog ugovora.

Premijer je, međutim, predložio da se Ugovor potpiše 30. oktobra, ali je pojasnio da je na sastanku ostavio Porfiriju da sam izabere datum i napomenuo da se prvo tekst ugovora mora usvojiti na sednici Vlade.

Optužio je Mandića da pitanje Temeljnog ugovora koristi kao izgovor za rušenje Vlade i da to radi u dosluhu sa onima koji stoje iza DF.

Raković tvrdi i da su episkopi već doneli odluku da Joanikije bude jedini kandidat za mitropolita, a da je Mandić na sastanku potvrdio da je to jasno i logično rešenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here