Tanjug
Andrija Mandić i Marko Kovačević

Prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Nikšiću, kao i nakon parlamentarnih izbora avgusta prošle godine, DPS Mila Ðukanovića pojedinačno ostaje najuticajnija partija, ali neće moći da formira vlast.

Vlast će, bez URA Dritana Abazovića, moći da formiraju koalicije okupljene oko Demokratskog fronta “Za budućnost Nikšića” i Demokrata “Mir je naša nacija”, jer su osvojile 21 od 41 mandata, pokazuju preliminarni rezultati lokalnih izbora.

Koalicija “Evropski tim za Nikšić”, predvođena DPS-om, je na uzorku CEMI-ja od 100 odsto obrađenog biračkog tela osvojila 40,4 odsto glasova birača ili 18 mandata, a “Za budućnost Nikšića” 25,9 odsto, odnosno 11 mandata, koaliciju “Mir je naša nacija” podržalo je 23,2 odsto i dobiće 10 mandata, a koaliciju “Crno na bijelo – Može Nikšić”, koju čini Građanski pokret URA i nestranačke ličnosti, 4,5 odsto ili jedan mandat.

Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića i njegovu izbornu listu “Za vaskrsenje Nikšića” podržalo je 3,3 odsto birača, odnosno jedan mandat, dok je Socijaldemokratska partija sa 2,6 odsto ostala ispod cenzusa.

Lider DF-a Andrija Mandić je sinoć prvi proglasio pobedu, a Marko Kovačević, kandidat tog saveza za gradonačelnika Nikšića biće prvi Srbin na vlasti u tom gradu posle 75 godina.

Nosilac koalicije “Mir je naša nacija” Momo Koprivica čestitao je pobedu i “oslobođenje Nikšića”. On je rekao da je ovo “pobeda nad pobedom” od 30. avgusta i pobeda građanskih progresivnih snaga. Koprivica je saopštio i da je ovaj rezultat garant da je očuvana državna vlast i da će DPS Mila Ðukanovića, izvesno, dugo biti u opoziciji.

Izbornim rezultatom je zadovoljan i lider URA Dritan Abazović, koji se, kako je rekao, nikome neće nametati u formiranju vlasti.

Davidovićev Narodni pokret osvojio je jedan mandat, a za taj izborni poraz ponovo je optužio predsedika Srbije Aleksandra Vučića, tvrdeći da se na taj pokret, kako je rekao, “obrušila čitava država od 10 miliona ljudi…”.

1 COMMENT

  1. Marko cestitam, znas ko te je biro, vidim cestit si covek, ne ugledaj se na premiera, onoga sto ljbi krst a pljuje srbe on i njegov zamenik ili nadredjeni Abazovic, odrzi rec i budi gradonacelnik svi dobrim ljudima nevazno na njihovu veroispovest, tako ces daleko stici i opravdati glasove koje ste dobili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here