Maneovo “Proleće” počinje sa 35 miliona $

0

Umetnici koji su stvarali ova dela nisu imali ni mrvicu para za koje se sada prodaju: Maneovo "Proleće" počinje da se prodaje od 35 miliona dolara
 

"Proleće", koja predstavlja parisku glumicu Žanu Demarsi u cvetnoj haljini, prvi put je predstavljena na Pariskom salonu 1882. godine. Platno je 100 godina u vlasništvu američke državne kolekcije a poslednje dve decenije je izloženo u Nacionalnoj galeriji umetnosti.

 

U okviru jesenje aukcije u Njujorku, sinoć je za skoro 101 miliona dolara prodata skulptura švajcarskog vajara Alberta Đakometija iz 1950. godine.

 

Na aukciji kuće Sotbi prodate su i dela umetnika Kloda Monea, Amadea Modiljanija i Vinsenta van Goga za ukupno 422 miliona dolara.

 

Đakometijeva skulptura "Kočija" poznato je delo moderne umetnosti koje je prodata za 100,97 miliona dolara. Delo predstavlja vitku boginju koja stoji na tenku s velikim točkovima kao simbol obnove posleratnog perioda. Najskuplje delo švajcarsko vajara, "Čovek koji hoda", prodala je kuća Sotbi 2010. godine za 194,3 miliona dolara. Đakometijeva skulptura je najskuplje delo do sada prodato na jesenjoj aukciji, koja se završava 12. novembra.

 

Modiljanijeva skulptura "Glava" iz 1912. godine prodata je sinoć za 70,7 miliona dolara, dok ju je Sotbi procenio pre prodaje na oko 45 miliona dolara. "Glava" je jedno od retkih Modiljanijevih skulptura koja je klesana u kamenim blokovima uzetih iz jednog gradilišta u Parizu.

 

Na aukciji su prodate i tri slike francuskog impresioniste Monea za 61,9 miliona dolara.

 

Još jedna zvezda večeri bila je Van Gogova slika "Vaza s belim radama i crvenim bulkama" prodata za 61,77 miliona dolara, daleko iznad procenjenih 30 miliona dolara. Holandski umetnik naslikao je to delo nekoliko nedelja pre nego što je izvršio samoubistvo 1890. godine u 37. godini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here