Manevar ruskih ratnih brodova u Barencovom moru

0

Ratni brodovi imaće i podršku protivpodmorničkih aviona i helikoptera
 

U saopštenju se navodi da će u narednih nekoliko dana u manevrima učestvovati torpedni brod "Admiral Ušakov", te protivpodmornički brodovi "Severomorsk", "Snježnororsk" i "Junga".

 

Ruska mornarica navodi da će ovi brodovi imati podršku protivpodmorničkih aviona i helikoptera, prenela je agencija RIA "Novosti".

 

Vežbe će trajati do kraja ove sedmice i kulminiraće ispaljivanjem raketa i torpeda sa brodova i podmornica.

 

Nuklearna podmornica "Vladimir Monomah" isplovila je iz svoje luke radi probnog ispaljivanja interkontinentalnog balističkog projektila "bulava" u Severnom moru, rekao je izvor iz brodogradilišta "Sevmaš".

 

Ovaj izvor rekao je da bi podmornica trebalo da se vrati pre 11. septembra.

Prethodno je zamenik ministra odbrane Juri Borisov rekao da će tokom 2014. godine biti izvršena dva lansiranja – prvo u septembru, a drugo u novembru.

 

"Bulava" je moderna ruska interkontinentalna balistička raketa koja može biti opremljena sa deset bojevih glava. Raketa ima domet od 9.000 kilometara, a može da izdrži i nuklearni napad.

 

Probno lansiranje "bulave" u septembru prošle godine sa podmornice "Aleksandar Nevski" nije bilo uspešno. Posle tog incidenta, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je da se održi pet dodatnih lansiranja "bulave".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here