EPA
Predsednici Austrije i Rusije Aleksander Van der Belen i Vladimir Putin

Kremlj nema “svog” kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Austriji, ocenio je austrijski ekspert za Rusiju Gerhard Mangot.

– Nijedan od kandidata nije Putinov kandidat, jer ruska strana polazi od toga da će trenutni predsednik Aleksander van der Belen biti reizabran, u najgorem slučaju u drugom krugu – naglasio je Mangot u izjavi agenciji APA.

On je rekao i da je Van der Belen do 2019. bio “delimično korisni idiot Vladimira Putina”.

– Van der Belen je prilikom posete Putina Austriji u junu 2018. rekao da ne postoji razlog za krizu poverenja EU i Rusije. Imajući u vidu već sprovedenu aneksiju Krima i rata u Donbasu to je bila skandalozna izjava. Bilo je više nego pravih razloga za krizu poverenja. To što je ponovio isto u maju 2019. prilikom posete Sočiju jer bio vrhunac – ukazuje Mangot.

Izbori u Italiji važniji od austrijskih

Kako kaže, posle početka rata u Ukrajini Van der Belen je promenio svoj stav, jer nije mogao drugačije, pa je govorio o grešci koju je napravio.

Što se izbora u Austriji tiče, Mangot tvrdi da Kremlj očekuje pobedu Van der Belena u prvom krugu, i da ne smatra da kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Valter Rozenkranc ima šansu za pobedu na predsedničkim izborima.

Isto tako, dodaje, Kremlj ne očekuje ni da će FPO u dogledno vreme ponovo ući u vladu Austrije, pa odnosi sa tom strankom nisu trenutno važni.

Mangot ističe da su, u vezi sa ratom u Ukrajini, najvažniji izbori u Evropi u narednom periodu oni u Italiji.

– Pod novom desničarskom vladom bi italijanski stav o sankcijama bio radikalno drugačiji. Do sada je Italija, uz Francusku i Nemačku bila među državama EU koje su želele da deluju umereno prema ukrajinskom rukovodstvu, a pod desničarskom vladom bi taj italijanski stav bio još snažniji – objasnio je on.

Oštro je kritikovao zapadne političare koji i dalje podržavaju Rusiju, ukazujući da su za tu podršku ključni finansijski interesi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here