“Manite se politike pritisaka na Srbiju“

0

Ministar poručio da Srbija dobro zna koji su njeni interesi: Ivica Dačić
 

"Nismo mi glupi. Znamo mi šta želimo i kakvi su nam interesi. A takođe znamo i to šta moramo a šta ne moramo. Ti pritisci se odnose na naše odnose sa Rusijom i Kinom. Normalno je da zemlje Zapada imaju odlične odnose sa njima, a kada Srbija ima takve odnose, onda je to problematično", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare o radu Ministarstva spoljnih poslova.

 

On je istakao da je Srbiji zamerano "zašto sa Kinom pravi tako dobre odnose, a onda ode delegacija iz velikih evropskih država i potpiše ugovore od stotinu milijardi evra sa Kinom".

 

"A mi mali i jadni, ne mož’ da potpišemo ni milijardu jednu. A i to kad potpišemo nekome smeta. Nama zameraju odnose sa Ruskom Federacijom, a Francuska prodaje ratne brodove Rusiji, i to jedan od njih se zove ‘Sevastopolj’. A nama će zameriti ako neki orekstar koji se zove ‘Sevastopolj’ dođe da drži koncert. E pa znate, to ne može tako sa Srbijom", poručio je Dačić.

 

Dačić je rekao da su se "malo Srbi promenili" i da nema potrebe da neko Srbiju pritiska.

 

Povodom stava Beograda prema Ukrajini, Dačić je ponovio da je pozicija Srbije principijalna.

 

"Mi poštujemo teritorijalni integritet svake države članice UN, ali mi ne možemo da budemo restriktivni prema Ruskoj Federaciji", istakao je Dačić.

 

Dodao je i da EU može da traži da Srbija uskladi svoj stav o tom i drugim pitanjima samo kad je primi u punopravno članstvo.

 

"Dotle mi moramo da vodimo računa o našim nacionalnim i strateškim interesima", poručio je Dačić i dodao da "uostalom, nije video da su sve evropske zemlje jedinstvene po tom pitanju".

 

On je naveo da nema potrebe nikom da se ulaguje.

 

"Ja sam u ovoj zemlji gotovo sve bio, i ja nisam ovde da se dodvoravam ni Moskvi, ni Pekingu, ni Briselu, ni Vašingtonu, nego sam ovde da branim interese Srbije", rekao je Dačić.

 

Ministar Dačić je rekao da postoje raznorazni pritisci sa kojima se sreće na svakodnevnom nivou, i da se neki od njih tiču toga da ga neke od kolega sa kojima se susreće ne informišu otvoreno o svojim budućim koracima u oblastima koje su tema međusobnih razgovora.

 

"Skoro svake dve nedelje se susrećemo sa kolegama uključujući i kolegu sa zvezdicom, sa fusnotom (Kosovo), i o svemu se informišemo. Jedino što me nisu informisali da će da podnesu zahtev za članstvo u Venecijanskoj komisiji", rekao je on i dodao  "Ako hoćemo korektne i otvorene odnose, šta ima da krijemo?!"

 

Kako je rekao, Srbija nije protiv učešća Kosova na međunarodnim sastancima i inicijativama, ali moraju da se nađu načini koji će biti prihvatljivi za obe strane.

 

Srbija se još nije izjasnila o tome da li će pozvati kosovske Srbe da izađu na parlamentarne izbore na Kosovu 8. juna, i smatra da treba da se stvore neophodni uslovi za to, rekao je Dačić.

 

On je istakao da Srbija "nije zadovoljna time što Priština zloupotrebljava dvosmislenost nekih sporazuma o kojima se razgovara u Briselu".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here