Z.M.
Reforma za dobrobit zaposlenih: Nemanja Damnjanović i Norbert Hofer

Slobodarska partija Austrije (FPOe) zalaže se za poresko rasterećenje kako zaposlenih tako i preduzeća. Austrijska preduzeća i “faktor posao” moraju biti poreski rasterećeni, ističe Norbert Hofer, lider FPOe. On objašnjava da to vodi ka pravednim platama i stvara nova radna mesta.

Zaposleni i poslodavci ne bi trebalo da budu međusobno suprotstavljeni, jer su potrebni jedni drugima.

– Time je jasno – ko u današnje doba insistira na klasnoj borbi koja je karakterisala prethodne vekove nema razumne odgovore za budućnost. Radi se o zajedništvu, a ne suprostavljenim stranama. Samo tako možemo osigurati Austriji dobru budućnost od koje će profitirati svi ljudi – kaže Hofer.

Radna mesta može stvarati samo privreda i to mora biti svima jasno, dodaje on, ističući da taj zadatak preuzimaju pre svega mala i srednja preduzeća.

Zadatak je vlade, prema njegovim rečima, da garantuje optimalne okvirne uslove kako bi u Austriju i došla preduzeća, a centralni zadatak ekonomske politike mora biti stvaranje uslova da se domaća preduzeća bolje pripreme za međunarodnu konkurenciju.

– Loše obrazovani ili uopšte neobrazovani migranti ne mogu popuniti nedostatak stručne radne snage i zanatlija. Oni samo vode ka dampingu cene rada zaposlenih u Austriji, pre svega mladih – rekao je on.

Poreska reforma, naglašava, mora da se sprovede na dobrobit zaposlenih u Austriji.

Narodnjaci odložili reformu

Prioritet Slobodarske partije su Austrija i zaposleni Austrijanci koji moraju biti poreski rasterećeni. Prvi korak ka tome FPOe je već preduzela u vladi pre nego što je Sebastijan Kurc, lider Narodne partije (OeVP), bez pravog razloga rasturio koaliciju podseća Hofer.

“Zbog toga je, krivicom OeVP, odložena poreska reforma, koja bi zaposlenima u Austriji donela značajno rasterećenje. FPOe će se i dalje zalagati za poresku reformu. To garantujemo”, poručio je Hofer.