Tanjug
Kris Marfi i Ron Džonson

Američki senator Kris Marfi izjavio je danas da je za rešenje kosovskog pitanja potreban veliki kompromis i da ono može biti rešeno samo uz žrtvovanje obeju strana.

Marfi, koji je sa svojim kolegom demokratom Ronom Džonsonom juče boravio u Prištini, a danas su razgovarali u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio je nadu da će nakon parlamentarnih izbora i Albanci učiniti korake kako bi dijalog biti nastavljen.

SAD su uz Srbiju i žele jače partnerstvo sa Srbijom, rekao je danas američki senator Kris Marfi.

Marfi je, nakon razgovora sa predsednikom Vučićem, novinarima rekao i da se nada da će u tom smislu uticati na predsednika Donalda Trampa, ali, kako je rekao, i na kolege da dođu u Srbiju, da vide i uvere se u njen napredak.

– Mi smo došli da bismo preneli potpuno jasnu poruku da su i demokrate i republikanci u američkom kongresu uz Srbiju i da žele snažnije partnerstvo sa vašom zemljom – rekao je Marfi.

Vašington i republikanci se, kazao je demokrata Marfi, slažu i imaju zajedničku veru u podršku srpskom narodu.

Naše dve zemlje, kaže, mogu da jačaju partnerstvo i da Amerika unapredi investicije, ali i da mi u SAD imamo više srpske robe.

– Najbolji način da unapredimo naše ekonomsko partnerstvo je da budemo sigurni da ćemo nastaviti put Srbije ka EU, a glavno sredstvo za to je dijalog – rekao je Marfi.

Džonson: Obe strane moraju nešto dati i nešto dobiti

Američki senator Ron Džonson izjavio je da i Beograd i Priština u postizanju sporazuma moraju nešto dati i nešto dobiti.

– SAD je prijatelj srpskog naroda i želimo da učinimo sve što možemo da podržimo dijalog i oba naroda u njihovim pregovorima, u kojima se mora nešto dati i nešto dobiti. Verovatno sporazum neće biti zadovoljavajuć ni za jednu stranu, ali kad dogovor bude postignut, potencijal i benefit obe nacije biće mnogo bolji – rekao je Džonson na konferenciji za novinare.

Džonson je rekao da je sa senatorom Krisom Marfijem došao u region da bi pokazao američku podršku srpskom narodu, narodu na Kosovu i u regionu.

– Želimo da vidimo ove nacije i ovaj region da uspeju. Shvatamo da svaka osoba želi to, da opdižu porodice u mir, stabilnosti – rekao je Džonson.

Neslaganja između Srbije i Kosova, rekao je, moraju da budu rešena da bi obe nacije išle napred.

– Od najboljeg je interesa obe nacije da se postigne dogovor kako bi mogle da se koncentrišu na popravljanje bezbednosti, sigurnosti i prosperiteta – rekao je Dzonson.

On je rekao da se Srbija kreće narped i da SAD to ceni i želi to da ohrabri.

6 COMMENTS

  1. HA,HA, HA, smesni ste vi nikad niste bili prijatelj SRPSKOG naroda.Uranijumove bombe ste nam bacali ,a ako nije a bio NIKOLA TESLA jos uvek biste bili u mraku bez elektricne energije,vas je BOG kaznio vi ste ispobijali milion indijanaca,222 godina od vaseg postojanja vi ste samo ratovali protiv nekoga.NEPOTREBNO.

  2. O cemu vi to pricate? Kakvo resenje? Zna se cija ej zemlja! Albanci da se ponasaju pod srpskim zakonom! Da se kazne oni teroristi koji su digli oruzje protvi pravosude Srbije! TO JE RESENJE! Vase prazne price prosipajte nekom drugom nama necete!

  3. Za rešenje Kosova potreban obruč KFORA-hoćeš ili nećeš?Pitanje je sad.Evo nama prijatelja s osiromašenim uranijumom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here