Tanjug/AP
Američki senatori u poseti Srbiji

Vašington razume istorijske odnose Beograda i Moskve, ali se nada da će Srbija zajedno sa demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu kako bi se zaustavila “ničim izazvana invazija” Rusije na Ukrajinu, izjavio je danas američki senator Odbora za spoljne poslove Kris Marfi.

Marfi koji se sa još dvoje američkih senatora – Džin Šejhin i Tomom Tilisom – u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, novinarima je u amabasadi SAD preneo kao važno to da sve demokratske zemlje pošalju jasnu poruku Rusiji da rat mora da se zaustavi, i da Moskvu pozovu na odgovornost.

– Preneli smo i shvatanje o važnom trenutku u kojem se svet suočava sa invazijom Rusije na Ukrajinu i grubom kršenju normi, i nadamo se da ćemo svi učestvovati u partnerstvu kako bi ovu ničim izazvanu invaziju Moskve zaustavili – rekao je Marfi koji je naglasio da je tok rata brutalan i da su na meti civili.

Naglasio je da to demokratske nacije ne mogu tolerisati.

– Nadamo se da ćemo moći da budemo uz Srbiju narednih nedelja i meseci kako bi SAD i UN poslale tu jasnu poruku Rusiji – dodao je Marfi.

On je istakao da SAD podržavaju evropski put Srbije, koji doduše, kako je dodao, traje duže i ima više prepreka nego što se očekivalo.

– Verujemo da Srbija ipak želi da se pridruži EU i u tome srpski narod ima podršku SAD – rekao je Marfi.

– Ovde smo da vas čujemo, i da razvijamo jako prijateljstvo – naveo je on, dok je senatorka Džin Šahin naglasila da su tu da saznaju šta mogu da učine za integraciju Srbije sa EU i Zapadom.

Senatorka Šahin je izrazila nadu da će sve demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u, kako je rekla, ničim izazvanom ratu u Ukrajini.

Šahin je rekla da su i sankcije Rusiji bile jedna od tema i da će Srbija i SAD o tome nastaviti da razgovaraju.

Senatorka je nagasila da Srbija, ako sebe vidi na evropskom putu, politiku mora da uskladi sa EU.

– Kao što je predsednik Srbije rekao, budućnost Srbije leži na Zapadu sa ostatkom Evrope i ona se kreće u tom smeru, trgovinske veze, poslovne veze, investicije. Ako je to namera, onda svakako treba gledati i da imate spoljnu politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom – navela je Šahin.

Kako je dodala, senatori posetom Beogradu, gde nisu prvi put, naglašavaju važnost Zapadnog Balkana za SAD, posebno u vreme koje je kritično za evropsku istoriju.

Senator Tom Tilis je na pitanje o isporuci kineskog oružja Srbiji rekao da ako Srbija nastavi da se kreće u pravcu EU, stvari mogu biti mnogo komplikovanije u zavisnosti od toga odakle nešto stiže.

– Mislim da, dugoročno gledano, svaka zemlja treba da donese odluku da li je pametno da svoju bezbednost vezuje za Kinu. Ako Srbija namerava da bude deo Evropske unije, onda nije u njenom dugoročnom interesu da razvija bezbednosne odnose sa Kinom – rekao je on.

Tilis je dodao da svi zapadni saveznici moraju biti ujedinjeni da se Rusija pozove na odgovornost.

– Moramo se ujediniti kao zemlje koje vole slobodu protiv ubilačkih i agresivnih aktivnosti Rusije, da zajednički radimo i dovedemo mir – naveo je on.

Senator je ocenio da je dešavanje u Ukrajini prekretnica za ceo svet, ali i trenutak kada postoji veliki rizik ako demokratska zajednica ne pošalje jedinstvenu poruku o posledicama ponašanja Rusije u Ukrajini, jer bi neko mogao isto da ponovi.

Tilis je rekao novinarima da su senatori predsedniku Vučiću preneli nadu da će ekonomski i politički odnosi SAD i Srbije biti još jači.

Senatori su se danas sastali i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

14 COMMENTS

  1. Ja se nesta nesecam da ste dolazili da nas od vas zastitite kad ste nas besomucno bombardovali nosite se u vasu kabalu i trunite tamo

  2. Znaci americki senatori su dosli u Srbiju sa jasnom pretnjom.Srbija se mora prikloniti Zapadu protiv Rusije.Oni kao navodno razumeju veze Srebije i Rusije ali se Srbija zbog nepostojeceg evropskog puta mora izdati Rusiju.kakav cinizam Zapada i americkih senatora.Oni ne razumeju Srbe.Srbija je uvek bila na pravoj strani Sada Amerika uz EU ipreko NATO vodi rat u tako reci jadnoj Ukrajini.Oni su izazvali taj rat odavno.Njima treba taj rat.Oni odavno su proglasili Rusiju kao svoga neprijatelja.Oni zele da uniste Rusiju.Nece moci.Rusija nije Irak,Sirija.Libija Koreja iniz drugih drzava koje su osetile osvajacku snagu Zapada i Amerike.Kada je Srbija izdrzala 78 dana bombardovanje 28 NATO drzava sa 610 miliona stanovnika i nije poklekla sada mora da jasno da kaze .zapadu ODBIJ.

    • Pre 23 godina su nas krvolocno bombardovali. Ubijali nasu decu i neduzne civile, za rad siptarske terroriste i Vilijama Volkera ( Racak). A sad nas mole
      da se ujedinimo kao zemlje koje vole slobodu protiv ubilačkih i agresivnih aktivnosti Rusije.
      Boze, Boze…. sta sve neljudski um moze….

  3. Povucite se sa Kosova i isplatite odštetu bombardovanja. Posle toga, mi ćemo biti tu da vas čujemo.

  4. Русији санкције нећемо увести! Браћи се не уводе санкције.
    Некада смо били савезници и ви сте савезништво из два светска рата издали.
    Злочиначки сте нас бомбардовали, уништили земљу и побили хиљаде невиних.
    Зато НИКАДА нећемо ући у НАТО!
    А, доћи ће дан када ћемо вратити КОСМЕТ и изаћи на море, упркос чланству Албаније у вашем злотворском савезу.
    После тога ћете платити ратну одштету за злочине 1999.
    Злочинце ће већ Бог ставити пред свој суд када сте нам недоступни.

  5. Od vas nam nista netreba !!ostavite Nas namiru da garadimo sami svoju drzavu i srecu .
    Radje je nama nase malo nego sve !!!

  6. Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala, Nije mala, nije mala, triput ratovala.
    Dvanaeste, dvanaeste, Turke isterala, Trinaeste, trinaeste, pred Bugare stala.
    Četrnaeste, četrnaeste, Švaba udario, Osamnaeste, osamnaeste, Srbin pobedio.
    Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala, Nije mala, nije mala, uvek ratovala, I opet će, i opet će, robovati neće.

  7. Pridruzijem se skoro svim komentarima.Kakav bezobrazluk i cinizam.Ovo mi lici na 1941 godinu kadaa je Hitler trazio da se Jugoslavija prikljuci Trecem Rajhu.

  8. Ocekivao sam ovde komentar od “SFRJ”
    da Nam on objasni i da kaze da je uredu bilo da nas Nato bombarduje i da je legitimno da su nam Albanci vadili Organe U zutoj kuci itd.itd
    Ali danas me je razocarao jer nema njegovog komentara

  9. Bilo bi dobro da ljudi koi se bave informacijama da objave posten spisak
    koliko smo novca dobili od EU a koliko od Rusije.
    Ko su invenstitori u Srbiji? Ko nam daje kredite i po kojoj ceni?
    Danasnja Rusija nije ona od pre rata.Druzenje sa Putinom prestavlja
    veliku opasnost za Srbiju.
    Ja sam za zapad

    • Jel pobijena deca,razrusena zemlja,okupirana teritorija imaju cenu,prodaju se za neki novac?Isto tako mogu da zamislim onda da bi dali jedno dete ili ženu za dobar auto,lep stan…Neke stvari se ne zaboravljaju i nisu na prodaju ni za kakav novac,mislim da nas zapad nikad nije voleo niti ce nas voleti(kao ni mi njih),tako da ja nemam dilemu,Rusija!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here