Marina se vraća kući!

0

Raduje se susretu sa porodicom: Marina Nenadović
 

– Beogradska filharmonija je mlad orkestar i najveći broj njenih članova nije do sada imao priliku da svira u američkim dvoranama i za američku publiku. Susret muzičara sa novom publikom uvek je uzbudljiv, prava avantura i to se oseća i sada, kaže ona.
Govoreći o repertoaru koji će biti izveden u Americi ona dodaje:

– Uvertira Čajkovskog je napisana na srpsku narodnu temu i predstavlja Čajkovskog u njegovom romantičnom, grandioznom, razigranom, dramatičnom izdanju – divno da se pokrene energija. Drago mi je da ćemo predstaviti Hristićevu "Ohridsku legendu" koja kroz igre i ritmove Balkana na najlepši način predstavlja muziku našeg regiona.

 

Hačaturijanova "Maskarada" je muzika nama bliska, strastvena, topla, emotivna, jaka… Ona nikoga ne ostavlja ravnodušnim i to je divna kompozicija za naš mlad i strastven orkestar! I konačno, Sibelijusova simfonija koja nije tipična muzika ni severa, ni juga Evrope, na svoj način univerzalna, prelepa u svom traženju jasnog puta, dramatična u vrhuncima, bez želje da se daju konačni ili banalni odgovori! – naglašava ona i kaže da će nastupiti sa baritonom Željkom Lučićem, koji će im se pridružiti na turneji, privilegija za bilo koji orkestar na svetu.

Interesantno je da je Marina Nenadović rođena u Njujorku i da je njena porodica srpsko – američkog porekla. Flautu je počela da uči u klasi profesora Marije Grašeli u Beogradu. Posle završene srednje škole kao stipendista je otputovala u Njujork gde je diplomirala i magistrirala na Mannes College of Music u klasi profesora Thomasa Nyfengera. Usavršavala se na Seminarima eminentnih pedagoga A.Nikolea, A. Adorjana, K. Lardea, W.Bennetta i dr. U toku studija nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Americi i Kanadi.

Neki članovi njene porodice žive u Americi i ovo će biti prilika da se ponovo vide.
– Njujork je moj rodni grad. Ja se vraćam kući! To je grad u kome sam završila studije i živela dugo. Moja porodica, rasuta po svetu okuplja se ovom prilikom na koncertu u tom gradu. Svi naši susreti su uzbudljivi pa će i ovaj biti pun emocija! Rođendan moje sestre je 9. oktobra kad Filharmonija nastupa u Njujorku i ja se spremam da sasvim diskretno odsviram jedan Hapy Birthday u Karnegi holu.

Na pitanje zašto se opredelila za život u Srbiji, iako je mogla da bira gde će da živi, kaže:

– Mogućnost da radim posao koji volim, na način koji želim me zadržao u Beogradu. Uz posao u Orkestru, ja se aktivno bavim i pedagogijom već dugi niz godina, a moji đaci studiraju i sviraju po celom svetu pa i u Americi. Moja želja je da budem deo onoga što je jedan od kvaliteta Srbije – njena kultura. Moji planovi su Filharmonija, kamerna muzika, flauta, sve što ima veze sa razvojem muzike u našoj zemlji pošto "kakva je muzika takva je i država".

 

Uspešna karijera

Marina Nenadović je od 1989. prva flauta orkestra Opere i Baleta Narodnog pozorišta, a od 1994. prva flauta orkestra Beogradske filharmonije. Nastupa kao solista i izvodi solo repertoar za flautu svih epoha i to sa Orkestrom Beogradske filharmonije, Kamernim orkestrom "Sveti Đorđe", Niškim Simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom "Ljubica Marić", "Stanislav Binički", Sinfonieta Beograd. Osnivač je i član Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije i Tria Timbre (Trio za flautu, violu i harfu). Sa ovim sastavima beleži brojne nastupe na koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu (nastup sa Duvačkim kvintetom na Danu muzike u Parizu) i organizuje uspešne Seminare kamerne muzike. Dugi niz godina je nastupala kao član Opere Madlenijanum i Kamernog orkestra Sinfonieta. Nastupala je na svim vodećim muzičkim festivalima u zemlji, NOMUS, BEMUS, NIMUS, Tribina Kompozitora, COMA. Sa orkestrom Beogradske filharmonije nastupala je na brojnim turnejama u Italiji, Austriji, Malti, Švedskoj, Kini, Hrvatskoj… Profesor je na Duvačkoj radionici u Tivtu. Intenzivno se bavi pedagoškim radom i trenutno radi kao profesor flaute u Srednjoj muzičkoj školi Josif Marinković u Beogradu.

Oslanjanje je na srpsku tradiciju

Jelena Milašinović, iz Beogradske filharmonije zadužena za medije, kaže da je program koji će biti izveden u toku američke turneje brižljivo biran.

– Veliki prijatelj Filharmonije – maestro Zubin Mehta – bio je konsultovan, a naša urednica programa Asja Radonjić i Danica Maksimović radile su na programu jako dugo. Želele su da kroz Beogradsku filharmoniju predstave celo naše područje koje se nalazi na nekoj vrsti kulturnog raskršća. Na koncertima će nastupati bariton Željko Lučić i sigurni smo da će on pomoći u pozitivnoj promociji naše Filharmonije. On će izvoditi Verdijeve arije što je opet ogledanje na evropsku tradiciju, a izvešće i "Slovensko ruski marš" Čajkovskog koji se nekada zvao "Srpsko turski marš" pa se i tu provlači istorijska priča naše zemlje. Na druga dva koncerta biće izvedena Hačaturijeva "Maskarada". Posebno smo ponosni na "Ohridsku legendu" Stevana Hristića. Njeno izvođenje svedoči o konstantnom oslanjanju na domaću tradiciju. Takođe ovo delo je jedno od najkvalitetnijih dela našeg kulturnog nasleđa, a Stevan Hristić je bio i osnivač Beogradske filharmonije pa će to biti omaž osnivaču, prvom šefu dirigentu i umetničkom direktoru!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here