Ugledni španski portal “Marka” posvetio je tekst najvećem iznenađenju Superlige Srbije, TSC iz Bačke Topole.

Ekipa iz Bačke Topole, debitant u Superligi, briljira na početku sezone i posle devet kola nalazi se na trećoj poziciji.

Taj epilog nije promakao novinarima “Marke”, koji su TSC nazvali “uspehom Fudbalskog saveza Mađarske”.

U Bačkoj Topoli pretežno žive Mađari, njih 57 odsto kako navodi “Marka”, a grad se nalazi na 30 kilometara od granice sa Mađarskom.

Taj tim je do sada osam puta menjao ime, a osnovan je 1912. godine kada se Bačka Topola još nalazila pod vladavinom Austrougarske.

– Ovaj klub je sezone 2018/19 po prvi put uspeo da se plasira u prvu ligu Srbije, a za većinu tog uspeha zaslužan je premijer Mađarske Viktor Orban – navode Španci.

Kako se navodi, Fudbalski savez Mađarske, motivisan Orbanom, je donirao preko devet miliona evra u TSC kako bi napravio jednu od najboljih fudbalskih akademija u Srbiji.

– Zašto uložiti novac u Srbiji? Ovde živi mnogo Mađara, a naša zemlja se brine za Mađare širom sveta – podsetila je “Marka” na Orbanove reči na otvaranju akademije.

Godinu dana nakon što je u klub “ušao” novac iz Mađarske on se bori za sam vrh Superlige. Na prvom mestu TSC je već bio, a utakmicom protiv Rada u nedelju od 18 časova može ponovo da preskoči Zvezdu i Partizan i vrati se na čelo, doduše sa utakmicom više.

Poslednji put se desilo da Zvezda ili Partizan ne budu prvaci države 1998. godine, kada je titulu osvojio Obilić, a u prethodnih 20+ godina samo dvaput je neko uspeo da bude drugi – krajem prošle decenije Vojvodina i prošle sezone Radnički iz Niša.

Toga je svesna i “Marka”, koja podseća da su u ovom klubu, koji je tada imao nešto drugačiji naziv, ponikle dve velike zvezde srpskog fudbala.

– Na kraju sezone, verovatno će ili Zvezda ili Partizan biti osvajači titule. Ali, za sada, “mala Mađarska” u Srbiji predvodi kolonu. San o tituli tima koji je “rodio” zvezde kao što su Nikola Žigić i Dušan Tadić i dalje je “živ” – zaključio je španski portal.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here