Marko Miletić u “Guarneriusu”

0

Marko Miletić

Marko Miletić je rođen 1984. godine u Kraljevu. Violončelo počinje da svira sa devet godina u muzičkoj školi "Stevan Mokranjac“ u Kraljevu u klasi prof. Aleksandra Jakovljevića.

 

2003. godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom sadu u klasi prof. Imrea Kalmana, gde je trenutno na master studijama, a uporedo radi kao stručni saradnik violončela.

 

Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala: Prva nagrada na Republičkom takmičenju (2002), Druga nagrada na Republičkom takmičenju u tri godine starijoj kategoriji, Prva nagrada na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije (1999), Prva nagrada na Festivalu kamernog dua, Prva nagrada na Republičkom takmičenju (2003) u kategoriji klavirskog trija i druge.

 

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima se ističu: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij Ljevin (Berlin), Stanislav Apolin (Prag), Mark Kosover (SAD), Mineo Hajaši (Japan), Meinhard Holler (Minhen), Mark Kope (Pariz), Jan Ceh (Češka)….

 

Nastupao je više puta kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti u novosadskoj Sinagogi i sa Subotičkim kamernim orkestrom. Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zamlje, kao i u inostranstvu. Svirao je na Šuman festu u Novom Sadu i na Novosadskom muzičkom letu, kragujevačkom Oktohu.

 

Član je kamernih ansambala: Quartet of SEE (South-eastern Europe youth orchestra), kvarteti Felix, Mebius (sa violinistom Peđom Milosavljevićem, koncert majstorom Radio orchestra u Amsterdamu).

 

Bio je vođa čela Omladinskog orkestra Jugoistočne Evrope na koncertima u Briselu i Sarajevu.

 

Član je Vojvođanskih simfoničara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here