EPA
Premijer Crne Gore Duško Marković

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Mitropolija crnogorsko primorska i mitropolit Amfilohije ne poštuju zakone Crne Gore i ne žele da prihvate da je Crna Gora nezavisna država, ali će država, silom zakona, “sve dovesti poznaniji prava”.

On je rekao da će vlada, još neko kratko vreme, nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi veroispovijesti, a ako ne bude saglasnosti, zakon će predložiti Skupštini.

– Onda ćemo silom zakona dovesti poznaniji prava sve u Crnoj Gori, pa i MCP – poručio je u utorak Marković za RTCG.

On je ocenio da nedavno sastanak sa mitroplitom Amfilohijem nije bio korak ka usaglašavnju stavova o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Marković je ponovio stav da je Vlada pripremila dobar zakon i dodao da najviše otvorenih pitanja i neslaganja ima sa MCP.

– Ja sa mitropolitom uvek oštro polemišem o ključnom pitanju, poštovanju zakona i države. Ne možete se u jednoj državi ponašati anarhično i nepoštovati zakone i državu – kazao je Marković.

On je naveo da mitropolit Amfilohije, sa sveštenstvom, ne uvažava to što je Crna Gora NATO članica i evropska država.

– On i dalje ne želi da prihvati da je Crna Gora nezavisna država i što je najgore Mitropolija i on ne poštuju nijedan zakon. Pitao sam ga da li Vi stvarno mislite da država nema snage da vaše nezakonite intervencije u prostoru spreči i sruši. Imamo, možemo to uraditi za jedan dan, za jednu noć. I krstionicu i crkvu na Rumiji i sve druge crkve koje gradite bez saglasnosti države. Ali ne želimo to da radimo, želimo da u dijalogu dođemo do rešenja – kazao je Marković.

On je u intervjuu između ostalog govorio i o demarkaciji sa Kosovom podsetivši da je na to pitanje stavljena tačka.

– Ono o čemu možemo razgovarati je povlačenje granične linije u odnosu na situaciju na terenu za koju nam daje pravo Sporazum o granici. To nije pitanje granice, nego pitanje povlačenja granične linije i mi ćemo u tom procesu saslušati njihove, a verovatno ćemo i mi imati naše prijedloge – kazao je Marković i dodao da je Crna Gora spremna za dijalog.

– Ali i naravno spremni smo da beskompromisno branimo naše interese – zaključio je Marković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here