EPA/Andres Cristaldo

„Namera Podgorice je da zatre srpstvo i iskoreni srpsku tradiciju u Crnoj Gori“, kaže istoričar Predrag Marković.

On ocenjuje da je rukovodstvo u Podgorici prevazišlo najveće neprijatelje srpstva – ustaše i UČK. Marković kaže da je paradoksalno da država koju su osnovali srpski mitropoliti i vladike želi da protera srpstvo, a napad na SPC uporedio je sa ustaškim eksperimentom iz 1942. godine kada su, podseća, ustaše stvorile Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

– Milo Ðukanović je ovog puta spojio dve tradicije – ustašku, sa osnivanjem crkve, i tradiciju kosovskih Albanaca sa otimanjem crkvene imovine i tako prevazišao i jedne i druge. Nismo očekivali da narod, koji se smatrao najboljim Srbima, i država koja predstavlja taj narod, u mržnji prema srpskim institucijama prevaziđe najveće neprijatelje srpstva – ustaše i UČK – rekao je Marković.

Zapitao je šta će Podgorica, u nameri da iskoreni srpsku tradiciju u Crnoj Gori učiniti sa Njegošem i kraljem Nikolom, koji su, kako kaže, po kriterijumima vladajućih crnogorskih elita srpski nacionalisti.

– Kralj Nikola je spevao himnu o Prizrenu i Dušanovom carstvu. Ako nastave u toj nameri, moraće da proteraju i Petroviće iz svog pamćenja – naveo je Marković.

Ukazao je da veći deo imovine, na koju u Crnoj Gori danas polažu pravo, nije bio u Kraljevini Crnoj Gori, već uglavnom u Austrougarskoj, tako da pravno-formalni naslednik te imovine nije Crna Gora nego Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca i Jugoslavija.

– Ako bi sve vratili na nultu tačku, a pitanje je koja nulta tačka za crnogorsku državnost, šta ćemo sa krajevima koji nisu pripadali Crnoj Gori pre 1918. godine, kao što je Boka Kotorska – kaže Marković i podseća da je i sever Crne Gore samo tri godine bio u sastavu Kraljevine Crne Gore – od 1912. godine do njene kapitulacije 1916. godine.

Kako kaže, na severu Crne Gore je bilo mnogo imovine koja je pripadala vakufima i koju bi, po logici državnog vrha u Podgorici, trebalo vratiti islamskoj verskoj zajednici.

Marković je vlast u Podgorici nazvao “kleptomanskom“ elitom koja otima istoriju, jezik i tradiciju i postavio pitanje šta će biti sa grobljima crnogorskih predaka, ako imovinu SPC prisvoji sekta Miraša Dedeića.

– Da li će onda preorati srpska groblja? Verovao bih u ozbiljnost crnogorske posebne crkve kada bi većina Crnogoraca krštavala i sahranjivala po obredu Miraša Dedeića, ali mislim da je broj takvih beznačajan – rekao je Marković.

Ocenio je da je neprimereno poređenje crnogorske crkve sa Makedonskom pravoslavnom crkvom koja je, kaže, bila proglašena na neobičan način vojno-komunističkim aktom šezdesetih godina.

– Ali, Makedonci su u velikom broju prišli toj crkvi, za razliku od Crnogoraca – ukazao je istoričar.

3 KOMENTARA

  1. Милогорац је одавно сазрео за лудницу. Митоман који је уобразио да је престолонаследник у банана републици Монте Негро. Таквих има много на Балкану.

  2. PROBLEM JE U TOME STO JE KOSTUNICA POVUKAO VOJSKU OD SRJ JOS I DOZVOLIO OVOM FASISTU ZLO AKO SRBI NEMAJU ORUZJA KAO NEKAD U HRVATSKOJ GOTOVI SU POKLAT CE IH KAO MISEVE.OVIM JE DJUKANOVIC OBJAVIO ISELJAVANJE SRBA IZ CRNE GORE ILI UBIJANJUE JAVNO

    • Ni jednom Srbinu ne fali ni dlaka sa glave, a koliko vidim ima više gastarabajtera iz Srbije, nego prošle godine. Naravno ukoliko nekoj budali nešto pane na um, garantovano više neće ništa.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime