EPA/Andres Cristaldo
Milo Đukanović

“Namera Podgorice je da zatre srpstvo i iskoreni srpsku tradiciju u Crnoj Gori”, kaže istoričar Predrag Marković.

On ocenjuje da je rukovodstvo u Podgorici prevazišlo najveće neprijatelje srpstva – ustaše i UČK. Marković kaže da je paradoksalno da država koju su osnovali srpski mitropoliti i vladike želi da protera srpstvo, a napad na SPC uporedio je sa ustaškim eksperimentom iz 1942. godine kada su, podseća, ustaše stvorile Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

– Milo Ðukanović je ovog puta spojio dve tradicije – ustašku, sa osnivanjem crkve, i tradiciju kosovskih Albanaca sa otimanjem crkvene imovine i tako prevazišao i jedne i druge. Nismo očekivali da narod, koji se smatrao najboljim Srbima, i država koja predstavlja taj narod, u mržnji prema srpskim institucijama prevaziđe najveće neprijatelje srpstva – ustaše i UČK – rekao je Marković.

Zapitao je šta će Podgorica, u nameri da iskoreni srpsku tradiciju u Crnoj Gori učiniti sa Njegošem i kraljem Nikolom, koji su, kako kaže, po kriterijumima vladajućih crnogorskih elita srpski nacionalisti.

– Kralj Nikola je spevao himnu o Prizrenu i Dušanovom carstvu. Ako nastave u toj nameri, moraće da proteraju i Petroviće iz svog pamćenja – naveo je Marković.

Ukazao je da veći deo imovine, na koju u Crnoj Gori danas polažu pravo, nije bio u Kraljevini Crnoj Gori, već uglavnom u Austrougarskoj, tako da pravno-formalni naslednik te imovine nije Crna Gora nego Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca i Jugoslavija.

– Ako bi sve vratili na nultu tačku, a pitanje je koja nulta tačka za crnogorsku državnost, šta ćemo sa krajevima koji nisu pripadali Crnoj Gori pre 1918. godine, kao što je Boka Kotorska – kaže Marković i podseća da je i sever Crne Gore samo tri godine bio u sastavu Kraljevine Crne Gore – od 1912. godine do njene kapitulacije 1916. godine.

Kako kaže, na severu Crne Gore je bilo mnogo imovine koja je pripadala vakufima i koju bi, po logici državnog vrha u Podgorici, trebalo vratiti islamskoj verskoj zajednici.

Marković je vlast u Podgorici nazvao ”kleptomanskom” elitom koja otima istoriju, jezik i tradiciju i postavio pitanje šta će biti sa grobljima crnogorskih predaka, ako imovinu SPC prisvoji sekta Miraša Dedeića.

– Da li će onda preorati srpska groblja? Verovao bih u ozbiljnost crnogorske posebne crkve kada bi većina Crnogoraca krštavala i sahranjivala po obredu Miraša Dedeića, ali mislim da je broj takvih beznačajan – rekao je Marković.

Ocenio je da je neprimereno poređenje crnogorske crkve sa Makedonskom pravoslavnom crkvom koja je, kaže, bila proglašena na neobičan način vojno-komunističkim aktom šezdesetih godina.

– Ali, Makedonci su u velikom broju prišli toj crkvi, za razliku od Crnogoraca – ukazao je istoričar.

3 COMMENTS

  1. Милогорац је одавно сазрео за лудницу. Митоман који је уобразио да је престолонаследник у банана републици Монте Негро. Таквих има много на Балкану.

  2. PROBLEM JE U TOME STO JE KOSTUNICA POVUKAO VOJSKU OD SRJ JOS I DOZVOLIO OVOM FASISTU ZLO AKO SRBI NEMAJU ORUZJA KAO NEKAD U HRVATSKOJ GOTOVI SU POKLAT CE IH KAO MISEVE.OVIM JE DJUKANOVIC OBJAVIO ISELJAVANJE SRBA IZ CRNE GORE ILI UBIJANJUE JAVNO

    • Ni jednom Srbinu ne fali ni dlaka sa glave, a koliko vidim ima više gastarabajtera iz Srbije, nego prošle godine. Naravno ukoliko nekoj budali nešto pane na um, garantovano više neće ništa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here