EPA-EFE/Yuri Kochetkov

Kraljevina Maroko prva je afrička država koja će Ukrajini ponuditi vojnu podršku, najavio je magazin Afričke komande armije SAD “Afrika difens forum”.

Maroko stavlja na raspolaganje Ukrajini “dvadesetak tenkova T-72B”, ističu mediji iz Alžira i Nigerije. Ovaj potez Rabata smatra se promenom stava Maroka, koji se uzdržao od glasanja u UN za osudu ruske invazije u martu 2022, navode američki vojni izvori. Od 54 afričke zemlje predstavljene u UN, tom prilikom je 28 glasalo za rezoluciju.

Nazvavši najavljeno upućivanje tenkova u Ukrajinu “izrazitim udarcem” ruskoj diplomatskoj ofanzivi u Africi, magazin “Nju Afrika čenel” ocenjuje da je “Moskva uložila znatne napore da održi neutralnost Afrike i možda okrene afinitet prema Kremlju”. To je uključivalo otvaranje pet kulturnih centara poznatih kao “ruske kuće” i propagandnu kampanju širom kontinenta, izveštava pomenuti video-kanal.

Inače, marokanski tenkovi koje je modernizovala firma “Ekskalibur armi” opremljeni su termovizijom, sistemima za noćno osmatranje i novim oklopom, navodi “Afrika difens forum”. Opremljeni su i eksplozivno-reaktivnim oklopnim kompletima postavljenim na prednjem delu, sa strane i na krovu.

Neizvesno je da li će druge afričke nacije podržati Ukrajinu dok pokušava da se odbrani od ruskih napada, dok Kijev nastoji da obezbedi podršku na Crnom kontinentu, navodi “Afrika difens forum”.

Krajem decembra ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je da će nove ambasade u Africi biti otvorene početkom 2023. godine. Očekuje se da će prva biti otvorena u Gani, preneo je “Dojče vele”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here