“Marš na Drinu” svetski hit

0
pixabay
Simfonijski orkestar

Da muzika ne poznaje granice govore brojni primeri, pa naše kompozicije izvode Japanci, Holanđani, Amerikanci.

Da muzika ne poznaje granice brojni su dokazi. Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija iz Londona s velikim uspehom izveo je pre nekoliko dana kompoziciju akademika Isidore Žebeljan “Konji Svetog Marka”. Koncert je održan u dvorani Meida Vejl Bi-Bi-Si studija, a dirigent je bio Majkl Sil. Snimak ovog koncerta biće emitovan za međunarodnu publiku 8. marta u okviru programa Bi-Bi-Si Radio 3. Ovo je bio prvi put da je čuveni Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija izveo i snimio kompoziciju jednog srpskog stvaraoca.

Kompozicija “Konji Svetog Marka” jedna je od najčešće izvođenih srpskih orkestarskih kompozicija u inostranstvu. Nastala je kao porudžbina Venecijanskog bijenala 2004. godine i od tada je izvođena u Italiji, Češkoj, Švedskoj, Nemačkoj, Srbiji i svim zemljama regiona, a sada u Velikoj Britaniji. Snimke ove kompozicije objavile su diskografske kuće u Nemačkoj i Austriji.

Japanska muzička grupa Japalkan, poznata po negovanju balkanskog melosa i izvođenju muzike sa ovog prostora, održala je prošle godine svoj prvi koncert u Beogradu pod nazivom Srpski koncert – voljenoj srpskoj zemlji. Ovaj mladi bend svira južnoslovenske, srpske i romske pesme, spaja narodne melodije izvodeći ih na tradicionalnim duvačkim, ali i električnim instrumentima. Prvi album “Ajde! Ajde! Ajde!” snimio je 2015. godine. Na repertoaru ove grupe nalaze neke od najpoznatijih i, našem narodu omiljenih, pesama kao što su “Mesečina”, “‘Ajde, Jano”, “Ederlezi”, “Niška banja”, “Đurđevdan”…

Članovi holandske pozorišne grupe “Ashton brothers” pre nekoliko godina u zabavnoj emisiji na RTL-u izveli su srpsku narodnu pesmu “Jutros mi je ruža procvetala”. Kako su ovi Holanđani otkrili i naučili ovu staru srpsku narodnu pesmu ostalo je nepoznato, a posebno je zanimljivo što muzičku podlogu izvode na flašama.

Pesma “Marš na Drinu” nekada je bila veliki svetski hit. Nju su obradili mnogi pevači i grupe, posebno 60-ih godina, među kojima i britanski rok bend Šedous i to je bila jedna od poznatijih obrada 60-ih godina, a mesto je našla i na albumu “Shadonj Music”. ”
Marš na Drinu” su obradili i Džoni Štulić, Čet Atkins, Džokers, Lajbah i drugi.

Zbog neobičnog ritma, pesma “Niška Banja”, koju između ostalih izvodi i Olivera Katarina, poslednjih godina je na repertoaru brojnih horova širom Amerike, Britanije, Novog Zelanda, kao i Meksika i Španije. Može se čuti i u holivudskom filmu “Iz sveg glasa” u kome glumi Dastin Hofman. U filmu iz 2014. godine hor dečaka iz Amerike, čijeg dirigenta glumi Hofman, na probi izvodi upravo stihove “Niška Banja, topla voda, za Nišlije živa zgoda”. U aranžmanu američkog kompozitora Nika Pejdža ovu pesmu godinama unazad pevaju horovi škola i univerziteta iz Misisipija, Masačusetsa, Hjustona, Ilinoisa, Konektikata, Virdžinije, iz Meksika, s Aljaske, grada Bangor u Britaniji… Dirigent hora Osnovne škole “Parker” iz Hjustona Marijana Parnas-Simpson rekla je jednom prilikom za “Južne vesti” kaže da je pesma “Niška Banja” veoma popularna u Americi, a da ju je ona prvi put čula pre 20 godina.

“Žute dunje”

Ron Holsi se na jednom putovanju u Srbiju zaljubio u balkanski način života. Ovaj Amerikanac iz Kalifornije ubrzo zatim je počeo da uči jezik i narodne pesme koje su mu se svidele tokom boravka u Srbiji, pa je počeo postavljati obrade narodnih hitova na svoj Jutjub kanal. Osim narodnih pesama Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića i Miroslava Ilića, Ron obožava i sevdalinke, ali i makedonske narodne pesme. Kaže da je ta muzika jedna od najboljih koje je čuo i da, baš poput bluza, ima dušu i da se oseti bol i tuga dok se peva. Snimio je i svoju pesmu “Srpkinja”.

Izvor:
Sonja Đurić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here