Klinički centar Niš
Miodrag Lazić

Niš i Istočno Sarajevo, i drugi srpski gradovi, ispunili se poslednju želju svog omiljenog doktora. Baš kao što je u svojoj oproštajnoj poruci, zapravo zaveštanju srpskom narodu, zatražio čuveni ratni hirurg prim dr Miodrag Lazić, gradom se u osam časova uz aplauze sa svih strana zaorio “Marš na Drinu”.

Grad je drhtao od taktova pobedničkog marša u čast heroja koji je 1991-1996. godine na Baniji i u Sarajevu spasao na hiljade života ranjenih boraca i civila, kao i na mnogostradalnom Kosovu 1999. godine, a sam je posle bezbroj preživljenih opasnosti preminuo od posledica koronavirusa.

Dr Lazić je u oproštajnoj poruci naveo da nije hteo da se skloni pred pandemijom iako je imao svoje bolesti i bio dva meseca pred penzijom, te da odlazi kako je i živeo, časno i pošteno. Zatražio je da bude sahranjen uz “Marš na Drinu” jer nije želeo da ode tiho, pošto tako nije ni živeo. Potposao se sa “doktor Laza, hirurg napaćenog srpskog naroda”.

Nišlije su se čitav dan opraštale preko društvenih mreža od svog doktora, za koga su znali da je operisao na prvoj lini po 20 sati dnevno, čak i sa slomljenom nogom. Da je znao je da uspešno završi nekoliko operacija odjednom… Tako je svojim delima učinio da bude večan, da ne bude zaboravljen, baš kao i slavni pobednički marš srpske vojske.

Poručio je dr Lazić svima da ih voli, a Nišlije su dokazale da i one vole njega.

Imao se rašta roditi

Ulicama Istočnog Sarajeva prošlo je vozilo s čijeg razglasa je grmeo “Marš na Drinu”, a građani su izašli su na prozore i balkone kako bi odali poštu doktoru Laziću. I Zvornik je posljednji put, uz aplauz i “Marš na Drinu” pozdravio doktora heroja, kao i Banjaluka.

Bivši borci, ranjenici koje je spasao dr Lazić, narod Istočnog Sarajeva, disciplinovano zatvoren u kućama i stanovima zbog pandemije, opraštao se od svog dobrotvora i heroja prukama na društvenim mrežama koje su se slile u jednu misao:”Počivaj u miru i laka ti crna zemlja naš dobri junače. Ti si bio više od čoveka, nadčovek, ponosu srpskog roda! Blago onom ko dovjeka živi, imao se rašta i roditi, i neka Bog da na sva naša deca izrastu u ljudine poput tebe!”

Dan žalosti

Istočno Sarajevo proglasilo je dan žalosti povodom smrti doktora Miodraga Lazića, ratnog hirurga koji je spasao živote hiljada vojnika i civila tadašnjeg Srpskog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije. To je zajednička odluka predstavnika gradske i opštinskih vlasti u Istočnom Sarajevu.

Na Dan žalosti zastave su bile spuštene na pola koplja na zgradi Gradske uprave i zdanjima gradskih opština, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Medijske kuće na području grada Istočno Sarajevo obavezane su da programske sadržaje prilagode Danu žalosti.

“Ljubavi, odneo si deo mene”

Od dr Miodraga Lazića oprostila su se supruga i ćerke rečima koje svedoče o bezmernoj ljubavi.

“Ljubavi, otišao si i sa sobom si odneo deo mene i vazduh oko mene. Budi srećan sa Kalijem, Spajkijem, Pinkijem i čekajte me, brzo ću ja, kao što ste me čekali kada uveče dolazim sa posla. Tvoja Anči, kota 176 koju si osvojio”, oprostila se supruga Ana Lazić.

“Naš Lazo, oče naš ostaćeš neraskidiv deo naših života, srca i naših duša. Tuga je neizreciva, ali ćeš nastaviti da živiš sa nama i u nama. Počivaj u miru, oče naš”, poručile su Darija i Dijana sa decom, unucima dr Lazića..

Srbija te neće zaboraviti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je duboko potresen što je ratni hirurg dr Miodrag Lazić izgubio bitku protiv koronavirusa i oprostio se čituljom u novinama.
“Poslednji pozdrav velikom heroju i borcu koji je dao svoj život da bi spasao druge. Većno ćeš biti u našim srcima. Srbija te nikada neće zaboraviti”, piše u čitulji koju potpisuje predsednik Aleksandar Vučić.

Pesma iz Sijetla

Beograđanka Marija Spasić Komlenović na terasi u Sijetlu odvsirala je u čast dr Lazića “Marš na Drinu” na flauti.

– Pre dve nedelje dobila sam dirljivu poruku od doktorke Marije iz UC Niš, koja mi je prenela pozdrave doktora Lazića. Sada mi je javila da je preminuo zamolila me da za njega odsviram “Marš na Drinu”, jer zna da bi mu mnogo značilo. Za Vas dr Laziću! Danas svi pevamo i sviramo “Marš na Drinu” – napisala je na Instagramu.

Minut ćutanja

Nikola Rokvić, sin Marinka Rokvića, peva svojim komšijama svako veče, a ovog puta prvo ih je zamolio da minutom ćutanja odaju počast svim medicinarima koji su izgubili živote.
Potom je svoju izvedbu “Marša na Drinu” posvetio upravo doktoru Laziću.

Darovao život golim rukama

Uprava Kliničkog centra Niš, u kom je dr Miodrag Lazić bio direktor Urgentnog centra, sa velikim bolom i žalošću, u ime svih zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi, u ime porodice, svih prijatelja, kolega i čitave stručne javnosti, oprostila se od voljenog, omiljenog, “prvog na liniji”, doktora Laze.

“Čovek koji je časno, hrabro i ponosno, rame uz rame, na prvim linijama fronta, stajao kraj srpske vojske, u svim ratovima koji su zadesili našu zemlju i naš narod.
čovek, lekar, vojničina, koji je spasao hiljade života na bojištu, operišući i po tri vojnika istovremeno, radeći u ratnoj bolnici, ali i napolju i po 36 sati bez prestanka.
čovek koji je golim rukama, stiskajući ga, oživeo srce ratnika u istočnom Sarajevu, koje i danas kuca.
čovek koji je sa svojim, srpskim narodom, bezbroj puta pobedio.
Dr Miodrag Lazić, naš doktor Laza, i pred ovog nevidljivog neprijatelja sa kojim se zdravstveni radnici u Nišu, Srbiji, širom sveta, uveliko bore, iako ga je samo dva meseca delilo od odlaska u penziju, stao je ponovo hrabro uz svoje kolege, bez obzira što je znao da je zbog svog zdravstvenog stanja i sam ugrožen.
I ponovo je naš Laza bio na prvoj liniji, do samog kraja… Do trenutka, dok nije saznao da je i sam oboleo od virusa, koji mesecima, besomučno, odnosi živote ljudi.”

Ulica za saborca

Opština Istočna Ilidža saopštila je da će jednu ulicu nazvati imenom velikog čoveka, rodoljuba i doktora Miodraga Lazića, u želji da naredne generacije znaju i pamte šta je ovaj dobrovoljac uradio za naro.

“Umro je naš doktor Miodrag Lazić. Umro je naš ratni ilidžanski saborac, koji je svoje bitke vodio na najtežem mestu, u ilidžanskoj bolnici Žica, saopšteno je iz opštine Istočna Ilidža.
Navodi se da je umro heroj svoga poziva i heroj naroda ovoga kraja koji je lečio ranjene, oplakivao mrtve, tešio ucveljene:”Bio je naš kao što smo mi bili i ostali njegovi. Zbogom, prijatelju svih Ilidžanaca. Pokoj tvojoj velikoj, plemenitoj srpskoj duši”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here