Planeta Mars je četvrta planeta po udaljenosti od Sunca, dok je njen prečnik 6787 kilometara, čak upola manji nego Zemljin. Postoji mnogo zanimljivih činejnica o ovoj planeti…Neke od njih pronađite u tekstu koji sled…

Trajanje dana na Crvenoj planeti je 24 sata i 37 minuta, dok godina traje 687 zemaljskih dana. Središnja temperatura je 54 stepeni Celzijusa. Veruje se da je na Marsu nekada bilo potoka, reka a čak i okeana.

Više od hiljadu godina pre naše ere stari Egipćani su znali za Crvenu planetu, vidljivu sa Zemlje golim okom, i zvali su je “Horus na horizontu”, po bogu s telom čoveka i glavom sokola.

Sunce se sa Marsa vidi kao plavičasto tokom zore i sutona, odnosno kada je blizu horizonta. I upola manje nego što možemo da ga vidimo sa Zemlje.

Mars ima tako malo slobodnog kiseonika u atmosferi da bi vam, kada biste pokušali da udahnete na njegovoj površini, trebalo 14.500 udisaja ne biste li dobili onoliko kiseonika kao prilikom jednog hvatanja vazduha na Zemlji. I tokom zime na Marsu, oko 20% vazduha se zamrzne.

Planeta Mars poseduje najveći lavirint ispresecanih kanjona u solarnom sistemu i nazvan je Noctis Labyrinthus (Lavirint noći).

Bez gravitacije, naše kosti gube minerale koji mogu dovesti do brojnih oboljenja. Mars ima samo trećinu gravitacije Zemlje, što bi značilo da ukoliko na crvenoj planeti ne bismo redovno vežbali, gubili bismo snagu u mišićima i imali bismo kardiovaskularna oboljenja.

Mars ima svoju zastavu koju je dizajnirao Nasin inženjer. Zastava se sastoji od tri boje: crvene koja predstavlja Mars, zelene koja simbolizuje transformaciju u nastanjivu planetu i plave, koja predstavlja planetu sličnu Zemlji.

Više od 200.000 ljudi prijavilo se za putovanje na Mars na koje bi odabrani trebalo da krenu 2022. godine i tako postanu prvi kolonizatori na Marsu. Ti astronauti bi, prema planu, trebalo da prožive ostatak života na Crvenoj planeti, jer za sada nema planova za povratak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here