Lična arhiva
Neumorna: Maruška Topalović

Kada se kaže Preljina, odmah se pomisli na Marušku! Poznata srpska umetnica tvorac je brenda koji je sada sinonim za luksuzne, jedinstvene komade koji se daruju u posebnim prilikama i čuvaju za buduće generacije. Za njeno ime se čulo širom planete. Umetnost doživljava kao ostavljanje traga u budućnosti.

– Svaki vid stvaralaštva za mene je umetnost dok god kroz kreativnost izražavamo svoje doživljaje, strasti i emocije – priča za “Vesti” Maruška Topalović koja ovih dana neumorno radi pripremajući se za izložbu u Kući legata Petra Lubarde.

Napominje da je reč o plodu višegodišnje saradnje njenog studija sa muzejima i ustanovama kulture u Srbije, kao i želje da se dragocena dela umetnosti sa naših prostora sačuvaju od zaborava:

– Uz moderan osvrt i interpretaciju trudimo se da podsetimo na njihov značaj i besmrtnost, dajući im novi život i stvarajući nosivu umetnost. Izložba će se osvrtati na dela Petra Lubarde kao jednog od najznačajnijih naših stvaralaca, a dela “Lamento za pesnika”, “Borba petlova”, “Usamljeni jahač”, između ostalog, biće preneta na svilu i dobiti novu, modernu interpretaciju.

Magija islikana na svili

Prošlost kao nadahnuće

Naša sagovornica je svojim kreacijama povezala, recimo, ruskog predsednika Vladimira Putina i britansku kraljicu Elizabetu.

– S obzirom na to da su “Maruška” proizvodi zvanični pokloni srpskih delegacija, imamo tu čast da su dodeljivani značajnim ličnostima širom sveta. Pored Putina, tu su i brojne druge ličnosti iz sveta politike kao što su Barak i Mišel Obama, britanska kraljica Elizabeta, princ Čarls i vojvotkinja Kamila, Angela Merkel, Sebastijan Kurc, kineski predsednik Si Đinping, turski predsednik Tajip Erdogan i njegova supruga Emine, holivudski glumci Džoni Dep, Džon Malkovič, sportisti Novak Đoković, Vlade Divac, primabalerina Svetlana Zaharova…

Svadbeno platno korišćeno u ceremoniji crkvenog venčanja princa Filipa i princeze Danice Karađorđević

Stvaranjem i oslikavanjem svile bavi se oko 25 godina:

– Nešto što je počelo kao slučajno oslikavanje komada svilene tkanine preraslo je u porodični biznis, strast i pre svega prepoznatljiv i kvalitetan brend na ovim prostorima. Kolekcije iz tradicije i kulture su odlično prihvaćene i kod Srba koji, po povratku u inostranstvo, žele da sa sobom ponesu ono najbolje i najlepše od svoje zemlje. Poklanjajući naše proizvode inspirisane delima iz srpske tradicije oni daruju deo srpske istorije i priču o njenom nastanku. Na taj način, u svet sa sobom nose ono najbolje što je Srbija iznedrila, a mi smo presrećni što dajemo mali doprinos stvaranju sve lepše slike o Srbiji i njenom narodu.

Kao umetnica, priznaje da ne voli da pravi precizne planove.

– Oslanjam se na nalete inspiracije na osnovu kojih stvaram i razvijam nove proizvode i kolekcije. Želja mi je da proširim kolekciju naših proizvoda na odevne predmete i da stvaram jedinstvene haljine, košulje i bluze sa potpisom “Maruška”.

Najvećim dostignućem na poslovnom planu smatra činjenicu da je ime “Maruška” postalo simbol posebnosti i prefinjenosti.

– Brend se gradi godinama, svakim proizvodom, svakim kupcem i svakim odnosom koji stvaramo kroz svoje poslovanje. Ponosna sam što smo uspeli da stvorimo ne samo proizvode koji su jedinstveni, već i to što su klijenti prepoznali ljubav i posvećenost utkanu u svaki komad svile koji nosi znak “Maruška”. Želja mi je da i dalje razvijamo kolekciju iz tradicije, tako što ćemo proširiti svileni asortiman proizvoda sa motivima iz umetnosti. Nadamo se da ćemo predivne motive iz tradicije, pored ešarpi, kravata i slika, preneti na svilene bluze, haljine i druge odevne komade.

Brojne kolekcije nadahnute tradicijom nastale su u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu, Kraljevskim dvorom, Svečanom dvoranom Kruševca, Istorijskim muzejom Srbije, Galerijom Matice Srpske, Muzejom istorije Jugoslavije… Svaka od ovih kolekcija predstavila je svilene komade inspirisane delima i eksponatima iz ovih ustanova kulture koji sačinjavaju jedinstvene celine, kako u istorijskom smislu, tako i u estetskom izrazu na svili.

Maruška Topalović

 

Motivi sa fresaka

Najznačajnijom izložbom Maruška Topalović smatra postavku “Tradicija za budućnost, kroz niti svile” pre četiri godine u Galeriji Progres u Beogradu.

– Tu smo predstavili prve kolekcije nastale u saradnji sa muzejima i galerijama u Srbiji. Reč je o proizvodima inspirisanim delima srpskih umetnika, poput Petra Lubarde, Save Šumanovića, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, motivima sa fresaka iz srpskih crkava i manastira, Kraljevskog dvora, tradicionalnog nakita i nošnje, ali i motivima iz dela svetske umetnosti koji se nalaze u trajnim postavkama u muzejima u Srbiji, poput dela Pikasa, Mondrijana, Delonea… Izložba je imala fantastičan odziv i reakcije, što je potvrdilo naše tvrdnje da umetnost nastavlja da inspiriše i pokreće, ali da je važno predstaviti je na nov i neočekivan način.

Nije lako biti preduzetnik, to znaju svi koji se bave privatnim biznisom.

– Naizled je glamurozno i popularno biti preduzetnik, ali kada bi na početku ljudi bili svesni svih problema sa kojima se moraju suočiti, većina bi verovatno odustala od tog puta. Brojna iskušenja i prepreke su deo svakodnevice, ali biram da ih vidim ne kao probleme, već kao izazove koji u sebi nose skrivene prilike i mogućnosti. Tako smo i mi u vreme pandemije videli priliku da stvaramo svilene maske sa motivima iz naših kolekcija. Na taj način smo nastavili da stvaramo i u vreme koje je bilo teško i komplikovano, ali smo kroz svoje proizvode ulepšavali svakodnevicu svojim klijentima koji su nosili naše ešarpe i kravate i maske za lice istih dezena i motiva.

Klasično radno vreme ne postoji za Marušku Topalović:

– Briše se granica između vremena za rad i vremena za opuštanje. Radim u proseku 10 do 12 sati dnevno, slikam nekada i noću, kada osetim nalet inspiracije ili ukoliko imam kratke rokove za isporuku. Ali u sopstvenom biznisu o poslu se misli bez prestanka, stalno se traže nove ideje i potencijalna inspiracija. Pored toga, pronalazim vremena da kuvam, brinem o cveću i da uživam u svom vrtu, što me najviše i opušta.

Porodica inspiracija i oslonac

– Porodica je moja večita inspiracija i oslonac. Majka mi je bila prvi zaposleni i pomogla mi je da razvijemo proizvode i postavimo temelje onoga što je brend “Maruška” danas. Sin Radenko je od srednjoškolskih dana uključen u biznis kroz dizajn i prodaju, a ćerka Milica se bavi advokaturom. Na taj način, osnovno funkcionisanje biznisa podržano je radom svih članova porodice. Naravno, suprug Miroslav mi je najveća podrška i pomaže mi da svoje umetničke ideje pretočim u realnost.

Dom iz bajke

– Imam veliku sreću da sam svoj atelje i proizvodnju stvorila tik pored porodičnog doma. Tako sam uspela da tokom rada vreme posvetim i održavanju doma. Veoma mi je važno da se u našoj kući svi prijatno osećaju, pa se trudim da stvorim atmosferu u kojoj je svaki detalj savršen. Smatram da momenti svakodnevice jesu suština života, zbog toga je važno da svaki dan oplemenimo lepim stvarima i uživanjem. Ništa ne čuvam za posebne prilike, jer je svaki dan posebna prilika za uživanje u životu i njegovoj lepoti.

Geni Lazara Mutapa

– Inspiracija je svuda, samo je treba pronaći i prepoznati. Ideje mi dolaze spontano, kada se najmanje nadam i očekujem. S obzirom na to da je i moj predak Lazar Mutap, pored toga što je bio Karađorđev vojvoda, po zanimanju bio mutavdžija, pravio je čobanske torbice od kože i platna raznovrsnih dezena i boja, jasno je da je umetnička nit nešto što se nasleđuje i nosi kroz generacije u našoj porodici.

Žena zmaj

– Priznanje Žena zmaj jedno je od najznačajnijih koje sam dobila. Pored toga, najviše sam ponosna na priznanje Najbolje iz Srbije – nagrada za najevropskiji proizvod iz Srbije – ističe Maruška Topalović.