Masakr u rudniku Soma

0

Rake za izginule rudare

Broj poginulih rudara posle eksplozije u rudniku uglja u Somi, na zapadu Turske, povećan je na 282, rekao je juče u toku prepodneva ministar energetike Taner Jildiz. To je najveća industrijska katastrofa u Turskoj, a kako se veruje pod zemljom je još zarobljeno više od 100 rudara, ali gotovo i ne postoje izgledi da su živi.
Najveći sindikat u Turskoj, Konfederacija sindikata javnog sektora (KESK), pozvao je juče na masovan štrajk zbog nesreće u rudniku.

Upravnik hvali spasioce

Do juče u podne je spaseno skoro 450 rudara, rekao je upravnik rudnika Soma, Komur Isletmeleri. On je naveo da se u tim trenucima još nije znalo šta je izazvalo požar, ali da je najverovatnije uzrok smrti rudara trovanje ugljen-monoksidom. U utorak, u trenutku nesreće, 787 rudara ostalo je zarobljeno u jami, a pretpostavka je da je do eksplozije došlo zbog neispravnog električnog transformatora.

– Oni koji nastavljaju sa privatizacijom…politikom, koji ugrožavaju živote radnika smanjenjem troškova…krivci su za masakr u Somi i oni moraju da odgovaraju – saopštio je na svom sajtu KESK, koji predstavlja 240.000 zaposlenih.
Zbog nezapamćene rudarske nesreće u Turskoj, u nekoliko gradova izbili su protesti. Policija u Izmiru suzavcem je rasterivala oko 20.000 demonstranata koji su krivicu za tešku nesreću u rudniku na zapadu zemlje – pripisivali vladi u Ankari.
Pored Izmira, žestokih protesta je bilo i u drugim turskim gradovima zbog te nesreće, a policija je i tamo suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima rasterivala demonstrante. Neredi su izbili još i u Ankari, Istanbulu i Somi.
Predsednik Konfederacije sindikata turskih radnika, Kani Beko je u bolnici pošto je povređen u spomenutoj akciji policije tokom nereda.
Predsednik Turske Abdulah Gul juče je obišao mesto nesreće kod Some, ispred rudnika u kojem je došlo do eksplozije. Gul je došao u pratnji predsednika Parlamenta Čemila Cičeka, a potom je obišao povređene rudare u bolnici.
Dan ranije i premijer Erdogan je posetio Somu i tamo obećao sprovođenje istrage, ali je odbacio navode da je vlada odgovorna za nesreću.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here