Masaža-lek za dušu i telo

0

U čovekovom organizmu ništa ne funkcioniše odvojeno i samostalno, već je sve usko međusobno povezano. Masažom tela delujemo preko kože na organizam kao celinu.

 

Prilikom masaže nadražuju se receptori u koži i potkožnom tkivu – to je efekat direktnog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na buđenje celog organizma, poručuje doktorka Milica Krstić, specijalista fizikalne medicine.

 

 

Bez obzira na tip masaže njeno dejstvo je višestruko. Masažom kože šire se kožni kapilari i limfni sudovi, otvaraju se pore znojnih i lojnih žlezda, dolazi do bolje sekrecije, osveženja kože i potkožnog tkiva, do povećane elastičnosti i regeneracije, a smanjuju se ožiljci i bore.

 

Masaža je blagotvorna i za krvotok i limfotok, jer se podstiče bolja opšta cirkulacija bez naprezanja srca, ubrzava se protok limfe i tako uklanjaju nepoželjne štetne materije iz organizma.

 

Prema nameni deli se na terapijsko – medicinsku, sportsku i estetsku.

 

Terapijsko -medicinska masaža namenjena je lečenju različitih oboljenja, najčešće reumatskih, posebno onih iz grupe vanzglobnog reumatizma, neuroloških oboljenja (neuralgije, neuritisi…), kao i stanja nakon sportskih povreda.

 

Može se raditi i relaks masaža celog tela ili parcijalno pojedinih delova (nogu, stopala, leđa, ruku, abdomena, grudnog koša, vrata i lica).

 

Ako želite da saznate više o tipovima masaža pročitajte ceo tekst doktorke Milica Krstić, specijaliste fizikalne medicine u ordinaciji "Dr Ristić".

Efekti masaže su dobri i za skeletni sistem, jer dolazi do bolje snabdevenosti kostiju hranljivim materijama i kiseonikom, smanjuje se ukočenost i bol u zglobovima, a povećava njihova pokretljivost, otklanjaju se otoci.

 

Masažom se deluje i na mišićni sistem pošto dolazi do bolje ishrane mišića, smanjuje se zamor, bol i napetost, deluje na opuštanje, istezanje i jačanje mišića, održava se elastičnost samog mišića i vezivnog tkiva. Mišići se brže opuštaju masažom nego odmaranjem.

 

Nervnom sistemu takođe prija masaža, jer smiruje, stimuliše, stvara zadovoljstvo i relaksaciju, poboljšava san, deluje direktno preko kože i indirektno preko hipofize lučenjem endorfina.

Svaka masaža predstavlja jako dobru anti – stres terapiju, a time i dobru preventivu kod svih psihosomatskih oboljenja.

Masaža ima jednu od najznačajnijih uloga i u odstranjivanju celulita. Kroz masno i vezivno tkivo neprestano kruže voda, krv, limfa, koje njima raznose kiseonik i hranljive materije, čisteći ga od štetnih materija. Promene nastaju kada je usporen proces otklanjanja, kada organizam nije u stanju da se oslobodi od štetnih materija.

 

Masaža kao metoda za rešavanje celulita ima za cilj poboljšanje krvotoka, vraćanje elastičnosti i tonusa tkiva, te stimulaciju izlučivanja otpadnih materija iz organizma. Posebno pomaže onim delovima tela na koje se teško utiče vežbanjem, kao što su unutrašnja strana kolena ili gornji spoljni deo bedara.

Zbog svih pozitivnih reakcija na kompletan organizam, jasno je zašto je masaža postala neizbežan deo svakodnevnice, što u zbog terapije, lične higijene, ili samo radi čistog uživanja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here