pixabay.com

Sudeći po onome što smo mogli da vidimo, Mask je sa svojom kompanijom Neuralink napravio veliki korak unapred u ispunjenju svojih ambicija, o kojima je stidljivo govorio 2019. godine.

Tada su iz Neuralinka mogli samo da pokažu fotografiju glodara povezanog putem USB-C priključka. Sada raspolažu minijaturnom sondom sa više od tri hiljade elektroda prikačenih na niti tanje od dlake ljudske kose, koje mogu da prate aktivnost 1000 neurona u mozgu, a pre neki dan je predstavljena i svinja sa čipom u mozgu.

I dalje su daleko od svakodnevne ljudske upotrebe, ali je uređaj ipak dobio odobrenje američke regulatorne agencije za nastavak testiranja. Mask je, takođe, predstavio i implantat druge generacije, manji i kompaktniji, čije sićušne elektrode prodiru u spoljnu površinu mozga i detektuju električni impuls.

Te elektrode stvorene su za dvosmernu komunikaciju, što znači da odašilju signale koje same generišu. Elektrode prikupljene podatke bežično odašilju Bluetooth vezom u računar. U Neuralinku istražuju i druge raspoložive tehnologije, kako bi drastično povećali efikasnost.

Veliki planovi za budućnost

Dugoročni plan te kompanije je, između ostalog, stvaranje računara koje će moći efikasno da komunicira sa mozgom, kao i da bolje razume šta nagla povećanja aktivnosti mozga znače.

Prvi cilj je pomoći ljudima koji imaju povredu mozga ili kičmene moždine. Primer za to su paraplegičari koji su izgubili mogućnost kretanja, upravo zbog povrede kičme. Demencija i Parkinsonova bolest su još neki od problema gde bi Neuralink mogao da pomogne svojom tehnologijom.

Ipak, Mask se nada kako će s vremenom čovečanstvu da omogući ulazak u doba “nadljudskih kognitivnih sposobnosti”, delimično i zato što želi da osposobi ljudski rod za borbu protiv veštačke inteligencije toliko moćne da bi nas mogla uništiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here