EPA-EFE/Alexander Becher

Ilon Mask najavljuje prvi pravi let „Staršipa“ za sledeću nedelju, kada će biti završena probna lansiranja letelice koja treba da ide na Mars.

Prvi čovek „Spejs Iksa“ obećao je da će zainteresovani moći da gledaju lansiranje putem strima. Mask je naglasio da verovatnoća da se „Staršip“ prizemlji u jednom komadu 33 odsto, piše Indipendent.

U fazi testiranja je osmi prototip „Staršipa“. Sve prethodne su se uspešno pokazale u uzletu do 150 metara i prizemljenju.

Još najmanje sedam probnih letova je planirano pre konačnog leta „Staršipa“ iako precizan raspored razvoja letelice nije objavljen javno.

Mask je ranije govorio o tome da bi svemirska letelica nove generacije mogla da sleti na Mesec već 2024. godine, isto kada Nasa planira da u okviru programa „Artemis“ pošalje na Zemljin prirodni satelit prvu ženu.

Plan za „Staršip“ je da se koristi za transport ljudi i tereta širom Sunčevog sistema.

Nosivost koju „Spejs Iks“ navodi kao projektovanu za putovanja do Marsa je 100 ljudi.

Tačno vreme i datum prvog lansiranja „Staršipa“ tek treba da budu objavljeni iako je „Spejs Iks“ podneo zahtev za zatvaranje puteva u oblasti oko lansirnog prostora kod mesta Boka Čika u Teksasu, u periodu od 30. novembra do 2. decembra.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime