Masovna grobnica Srba u selu Piskota?

0

U selu Piskota (opština Đakovica) mogli bi eventualno biti posmrtni ostaci žrtava zločina pripadnika OVK u logoru "Likovac" (Foto: Ilustracija)
 

Kako se navodi u saopštenju, sumnja se da su u grobnici tela ljudi ubijenih u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

 

Srpsko tužilaštvo raspolaže infomacijama da bi na toj lokaciji mogli eventualno biti posmrtni ostaci žrtava zločina pripadnika OVK u logoru "Likovac".

 

Tužilaštvo Euleksa naredilo je tim povodom ekshumaciju, autopsiju i identifikaciju eventualnih posmrtnih ostataka na toj lokaciji.

 

Raseljeni iz Đakovice: Nadamo se istrazi o masovnoj grobnici

Raseljeni Đakovčani izrazili su očekivanje da će međunarodna zajednica i Euleks istražiti masovnu grobnicu u selu Piskote kod Đakovice, u kojoj se, kako pretpostavljaju, nalaze posmrtni ostaci njihovih sunarodnika, i ovog puta krivce izvesti pred lice pravde.

 

"Na spisku nestalih Srba i danas se nalaze imena 73 civila iz Đakovice", rekao je predsednik udruženja Đakovčana Đokica Stanojević agenciji Beta i dodao da porodice pretpostavljaju da se mnogi od njih nalaze u toj grobnici.

 

Stanojević je rekao da Đakovčani zato pitaju međunarodne insitucuje u Prištini da li će ovog puta, kada je reč o masovnoj grobnici u selu Piskote, naći i izvesti krivce i zlocince pred lice pravde.

 

Pored ubijanja, kidnapovanja, silovanja Đakovčana pre 1999. godine i kasnije, njima su oduzata sva prava, zabranjeno im je da posete svoje kuće, svetinje svoja groblja, naveo je Stanojević.

 

"Zato međunarodne zvaničnike pitamo da li su u stanju da prognanim Srbima obezbede pravo na povratak i život u Đakovici", rekao je Stanojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here