T. O.
Masovni pomor ribe u NSW

Milioni mrtvih riba nastavljaju da plutaju niz reku Darling u Menindiju, na krajnjem zapadu NSW, dok meštani pokušavaju da očiste reku od najgoreg masovnog pomora koje je ikada pogodio region.

U subotu ujutro, niz reku je plutao stalan tok, uglavnom koščate deverike, zlatnog i srebrnog smuđa, i nešto morskog bakalara.

Vlasti su potvrdile da ukupan obim i veličina masovnog pomora ribe pomračuje slične događaje iz 2018. i 2019.

Do užasnog incidenta je došlo zbog niskom nivoa kiseonika u vodi u kombinaciji sa visokim temperaturama, koje su tokom vikenda dostizale 40 stepeni Celzijusa.

Odeljenje za primarnu industriju Novog Južnog Velsa (DPI) saopštilo je da će nastaviti da procenjuje rizike po zdravlje riba u toj oblasti kroz stalni monitoring.

Nizak nivo kiseonika nastao je pošto su se nedavne poplavne vode povukle, povlačeći prljavštinu, blato i bakterije nazad u reku, koja je već bila prenaseljena šaranom.

Stanovnici tog kraja samo što su se oporavili od poplavnog talasa, i krenuli da raščišćavaju svoja imanja, sada se suočavaju na nesnosnim mirisom uginule ribe.

Premijer Dominik Perotet je rekao da je situacija veoma teška situacija, i da njegova vlada veoma blisko sarađuje sa zajednicom Menindi.

– Videli smo da poplave nisu imale uticaja samo na naše puteve, već su uticale i na naše rečne sisteme. Mislim da ima mnogo posla koji treba da se uradi. To je dugoročni izazov koji je pred nama – naglasio je Perotet.

Direktorka lokalnog saveta za zemlju Aboridžina, Mišel Keli je rekla da postoji osećaj beznađa u zajednici i frustracija što niko nije došao da razgovara sa njima.

Kvalitet vode

Centralno veće Darling šira saopštava da je kontaktiralo Esencijalne vode u Broken Hilu i da nadgledaju snabdevanje vodom.

– Savet je obavešten da u ovoj fazi nema rizika po kvalitet vode – navedeno je u njihovom saopštenju.

Portparol Voda NSW je krajem prošle nedelje rekao da je pojačano praćenje područja jezera Menindi u poslednjih nekoliko meseci, kako bi se ispratio uticaj produženih poplava u regionu.

Raniji incidenti

Menindi je grad sa oko 500 žitelja, koji je doživeo nekoliko masovnih pomora ribe poslednjih godina, sa cvatom algi dužine 40 kilometara, koja se krivi za smrt milion riba tokom 2019.

I prošle godine, hiljade mrtvih riba je ponovo pronađeno u jezerima Menindija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here