pixabay.com

Masovno testiranje građana, koje je juče počelo u austrijskim pokrajinama Beča, Tirol i Forarlberg, prvog dana sprovođenaj akcije otkrilo je više od 500 asimptomatskih zaraženih koronavirusom.

U Beču je, prvog dana masovnog testiranja, koje će trajati do 13.decembra, ustanovljeno 112 infekcija koronavirusom, što je, prema saopštenju nadležnih vlasti 0,5 odsto testiranih.

Detaljnije brojke vlasti Beča još nisu objavile.

Na drugoj strani u Tirolu prvog dana testirano je 76.197 osoba, što je 11,1 odsto osoba koje imaju pravo na testiranje, a to su punoletne osobe.

Među njima je bilo 202 pozitivna antigentesta, što je oko 0,3 odsto od ukupnog broja testiranih.

U Forarlbergu je prvog dana testirano 52.142 osobe od kojih je 192 bilo pozitivno, što je udeo od 0,37 odsto.

Sve pozitivno testirane osobe su potom poslate na PCR test kako bi se rezultat potvrdio.

Naime antigen test, koji se primenjuje u masovnom testiranju, ima veliku stopu greške, pa bi do 50 odsto pozitivno testiranih na PCR testu moglo ipak biti negativni.

I pord te velike stope greške lekari smatraju da je veoma korisno masovno testiranje jer se time, kao što to namerava vlada, može prekinuti lanac infekcije otkrivanjem i izolovanjem asimptomatsko obolelih.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je zadovoljstvo tokom masovnog testiranja, i pored IT problema do kojih je došlo.

On je ukazao da bi dobro učešće bilo ako bi se najmanje jedna trećina stanovništva testirala kroz ovu akciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here