Vesti
ISPUNILA MU SE ŽELjA: Matej Obradović

Nastavnici Srpske dopunske škole u Republici Sloveniji su uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, povodom Vaskrsa, organizovali i konkurs Najlepše uskršnje jaje, koji je bio otvoren za sve đake koji pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku u inostranstvu. Stiglo je ukupno 250 radova učenika iz Francuske, Italije, Nemačke i Slovenije. U tako jakoj konkurenciji zapažen uspeh ostvarili su đaci iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, koji su poslali 76 radova. Matej Obradović, učenik 6. razreda iz Ludvigsburga, osvojio je drugo mesto, a više učenika dobilo je pohvale.

Radost nagrade Matej je podelio sa svojom učiteljicom Valentinom Damjanović.

– Veoma sam srećan i zadovoljan! Nisam očekivao tako viskok plasman, ali sam se ipak nadao i moja želja se ispunila. Volim srpsku školu i sve što na časovima učimo – istakao je Matej.

Svoju sreću nije mogla da sakrije ni njegova mama Dragana Obradović.

– Izuzetno mi je drago što je Matej uz učiteljicu zavoleo i školu, tako da je ovo i njen uspeh. Verujem da će nagrada biti još veći podstrek mom sinu da nastavi i dalje da uči srpski jezik i učestvuje u svim aktivnostima škole.

Posle saznanja u uspehu svog đaka Matejeva učiteljica Valentina Damjanović pre svega ističe da je on veoma vredan i kulturan dečak.

– Drago mi je da je prepoznata njegova kreativnost i da je njegov trud nagrađen, a rad proglašen jednim od najboljih. Kroz dugogodišnji rad u Srbiji sa svojim učenicima ostvarila sam veliki broj uspeha na različitim takmičenjima, ali, iskreno rečeno, ovaj mi je posebno drag. To pre svega jer je poseban zadatak motivisati decu da vole, čuvaju i sačuvaju svoj jezik, tradiciju i kulturu, uliti im ljubav prema domovini, kako nikad ne bi zaboravili svoje korene. Zato i za mene, kao nastavnika, uspeh mojih đaka predstavlja podsticaj u daljem radu i potvrdu da sam na dobrom putu u ostvarivanju tih zadataka – ističe Valentina.

Matejin rad objavljen je i u četvrtom izdanju Zbornika dečjih radova u kome je na 26 bogato ilustrovanih stranica predstavljeno više od devedeset radova na temu Uskrsa, učenika srpske dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg, “Vesti” su o Zborniku već pisale.

Nagrađeno jaje koje je oslikao Matej

Ćirilica, stih, poslovica…

Konkurs Najlepše uskršnje jaje tim Srpske dopunske škole iz Slovenije pokrenuo je u cilju promovisanja kulturne tekovine srpskog naroda i ćiriličnog pisma, podsticanja kreativnosti i razvijanja svesnosti o poreklu kod učenika, jačanju zajedništva među učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima u dijaspori. Svaki učenik konkurisao je samo sa jednom fotografijom uskršnjeg jajeta koje je sam ukrasio. Na jajetu je moralo da bude ispisano bar jedno ćirilično slovo, ili ćirilicom napisan stih neke srpske pesme, poslovice, uskršnji pozdrav, ili kraća misao nekog srpskog pisca. Tehnika ukrašavanja i izbor ornamenata na jajetu bili su slobodan izbor učenika.

Brojne pohvale

Osmoro učenika srpske dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg pohvaljeno je u vipše kategorija na konkursu Najlepše uskršnje jaje. Pohvalu za poučne poruke dobio je Bojan Markanović iz Manhajma. Za lepotu jednostavnosti radova pohvaljeni su Nenad Božić i Slaven Marijanović iz Manhajma i Julija Tegeltija iz Bruhzala.

Pohvalu za raznovrsnost tehnika šaranja dobili su Luka i Lili Đukić iz Manhajma, Georgije Lav Popović iz Štutgarta i Helena Stojković iz Gagenaua, Dunja Tadić iz Frajburga je pohvaljena za inventivnost dezena.

Pobedile sestre

Na konkursu su pobedile sestre Anđela i Jovana Jović, učenice šestog i osmog razreda iz Sošoa u Francuskoj, a treće mesto je osvojio Teodor Roljić, učenik drugog razreda iz Ljubljane.