Maternji nemojte stidljivo da pričate

0

Prvo okupljanje: Učenici sa protom i nastavnicom
 

Pored dogovora s decom o vremenu održavanja nastave srpskog jezika i veronauke, nastavnica Milica Knežević podelila je i svedočanstva o uspešno završenoj nastavi grupi učenika koja ih nije dobila na kraju prošle školske godine.

 

Naša veronauka u nemačkim školama

Protojerej-stavrofor Đorđe Trajković je obavestio decu da je u toku priprema da se pravoslavna veronauka uči u nemačkim školama ravnopravno sa svim drugim predmetima i da će se u svedočanstvo unositi ocena kao i za druge predmete. Roditeljima se dele formulari koje treba da popune i potpišu, zatim predaju sveštenicima,a dalje će sve preuzeti Komisija za pravoslavne crkve u Nemačkoj.

Uz pozdravne reči deci, protojerej-stavrofor Đorđe Trajković je kroz razgovor sa svakim od učenika "proverio" znanje srpskog jezika. Bilo je onih koji su radije govorili nemački, a dosta stidljivo srpski, da bi se tokom opuštenog razgovora ohrabrili, pa se srpski jezik počeo "probijati" na površinu i kod onih koji ga teško koriste.

Zato im je sveštenik rekao da treba znati maternji jezik i da ga u kući sa braćom, sestrama i roditeljima treba što više koristiti. S druge strane, u nemačkoj školi se podrazumeva nemački jezik, što ne znači da srpski jezik treba zaboraviti.

– U srpskoj školi i na časovima veronauke govorićemo srpski, a u nemačkoj školi govorite nemački – zaključio je protojerej-stavrfor Đorđe Trajković.

Bila je ovo prilika da nastavnica Milica Knežević i protojerej-stavrofor Đorđe Trajković pozovu i drugu decu da dolaze na nastavu pri našoj crkvi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here