Vesti
Nemanja Matić

Nemanja Matić među Srbima. Onim Srbima koji na drugom kraju sveta od matice čuvaju tradiciju i nasleđe predaka.

Prvotimac Mančester Junajteda posetio je Bele orlove iz Perta, klub koji su srpski iseljenici osnovali 1978. godine. Tokom dva časa razgovarao je sa sunarodnicima, potpisivao dresove, udovoljio na desetine molbi molbi za fotografisanje.

Matić je u Pert doputovao sa ekipom Mančester Junajteda, koji će u Australiji odigrati prijateljske utakmice sa Pert Glorijem i Lidsom, a za pripadnike velike kolonije Srba to je i prilika da se sretnu sa reprezentativcem.

– Kad smo čuli da Mančester Junajted dolazi u Pert, uspostavili smo kontakt sa Matićem i pozvali ga da nas poseti. Odmah je prihvatio i ubrzo po dolasku ekipe u Australiju došao je do našeg kluba – ispričao je Dragan Njegić, tehnički direktor i trener Belih orlova.

Matić je u Dijanelu, predgrađe Perta, došao u pratnji obezbeđenja kluba, portparola i ekipe klupske televizije, koja je napravila reportažu o okupljanju Srba.

– U klub je došlo oko hiljadu ljudi da pozdravi Matića. Došlo bi sigurno mnogo više, ali je sve organizovano na brzinu. Mnogi su bili poslom sprečeni da dođu. I ovih hiljadu koji su došli iznenadili su Matića. Rekao je da nije očekivao da će biti toliko ljudi.

Vezista Mančester Junajteda je impresionirao zemljake.

– Ostavio je utisak prijatnog, komunikativnog i znatiželjnog čoveka. Nijednog momenta se nije postavio kao velika fudbalska zvezda. To je osobina koja krasi skromne, a velike ljude.

Pored lepih uspomena Matić je od sunarodnika dobio i poklone. Belim orlovima je ostalo mnogo više.

– Dolazak Nemanje Matića je veliki dan za klub, ali i za celu srpsku zajednicu u Pertu, pa i za Fudbalski savez Zapadne Australije. Zahvalni smo Mančester Junajtedu što je dozvolio da naš reprezentativac provede nekoliko časova u druženju sa Srbima iz Perta. Retko imamo takve susrete, zato ih dugo pamtimo – rekao je za beogradski “Sportski žurnal” Dragan Njegić.

Istorija duga četiri decenije

Beli orlovi iz Perta osnovani su 1978. pod imenom Srbija, a kasnije je ime promenjeno u Bele orlove.

Srpski klub je dvaput bio član australijske Premijer lige. Od 1999. je bio redovan član Prve divizije Zapadne Australije, a od ove godine, posle turbulentne sezone, takmiči se u Drugoj diviziji.