Matičnim ćelijama do novog imunog sistema

0

 

Zahvaljujući jednostavnom postupku implantacije "matične ćelije" u organizam miša kako bi se obnovio oštećeni organ, kritičan za očuvanje imunog sistema, grupa australijskih naučnika je iznela tvrdnju da se ista "tehnika" može primeniti da bi se obnovio imuni sistem osobe obolele od raka, side ili zaražene HIV virusom.

 

"Uvereni smo da će ovaj postupak u narednih nekoliko godina biti primenjiv i na ljudski organizam", izjavio je Džejson Gil sa Medicinskog fakulteta u Melburnu. Gil i njegov kolega Ričard Bojd saopštili su da su otkrili "malu populaciju ćelija koje mogu stvoriti potpun i funkcionalni timus".

 

Timus, sićušan limfoidni organ smešten u vratu, nezamenljiv je u stvaranju ćelija od vitalnog značaja za imuni sistem, uključujući i takozvane "T-ćelije" koje se suprotstavljaju infekcijama.

 

Međutim, sposobnost timusa da proizvodi T-ćelije dramatično opada kad organizam oboli, bude napadnut virusima, kod lečenja hemoterapijom ili kog genetskih malformacija. Životi obolelih od raka, side ili inficiranih HIV virusom su ugroženi jer je njihov imuni sistem uništen zato što "virusi ubice" razaraju T-ćelije.

 

Hemoterapija i lečenje zračenjem takođe razaraju veliki broj ćelija koje treba da se suprotstave infekciji.

 

"Otuda i neophodnost da se obnovi timus obolelih ili pacijenata koji su izloženi hemoterapiji", naglasio je Bojd.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here