Matija Bećković prihod sa pesničke večeri uručio vladiki Teodosiju

sputniknews.com, Vestionline
0
youtube/ Sputnjik Srbija
Matija Bećković

Prihod prikupljen na večeri poezije Matije Bećkovića krajem prošle godine, direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević i pesnik Matija Bećković danas su u Zvezdara teatru uručili vladiki raško-prizrenskom Teodosiju. Prihod je namenjen Kosovu i Metohiji.

Veče sa Matijom je tradicionalni dobrotvorni program koji Matija Bećković održava u Zvezdara teatru preko 20 godina.

Svih prethodnih godina prihod je darovan onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.

Naš slavni pesnik Matija Bećković u izjavi za Tanjug kaže da nema ništa lepše i radosnije nego da se novac ljubitelja poezije nekom daruje.

– Kome bi to bilo prirodnije i primerenije nego vladiki raško-prizrenskom Teodosiju za svetinje Kosova i Metohije! Kosovo je delo poezije i ko voli i brani poeziju, voli i brani Kosovo. Kosovo je izgubljeno, ali nam ga traže, a pesnici su otpevali svoje, ali ih se tirani još boje – kazao je Bećković.

Zahvalio se Zvezdara teatru koji ga je, kako kaže, već 22. put učinio dobrotvorom.

– Ima darodavaca sa više para, ali čistijih para nema od onih dobijenih za poeziju i darovanih za Kosovo – kazao je Bećković.

Svoju zahvalnost iskazao je i vladika raško-prizrenski Teodosije u pisanoj izjavi medijima, jer je bio sprečen da se sretne sa novinarima u Zvezdara teatru.

„Veoma smo blagodarni našem dragom prijatelju gospodinu Matiji Bećkoviću koji je posetio Prizrensku bogosloviju i lično se uverio kako naši učenici i profesori žive i rade. Takođe smo blagodarni što je odvojio ovaj prihod Prizrenskoj bogosloviji. To nam daje obavezu, ali nas i ohrabruje da istrajemo na našem putu koji danas nije nimalo lak i da opstanemo na tim našim svetim prostorima“, piše u izjavi vladike raško-prizrenskog.

Vladika Teodosije navodi da bi bio zadovoljniji kada bi „što više naših ljudi bilo srcem prisutno na Kosovu i Metohiji, ako to nisu ili ne mogu da budu fizički“.

– Mislim da će Matijin primer podstaći mnoge druge da svoju pažnju, misao i sve što posedujemo usmerimo ka tome da sačuvamo naše Kosovo i Metohiju – naveo je u izjavi vladika Teodosije.

Krajem ove godine u Zvezdara teatru biće organizovano 23. veče poezije pesnika Matije Bećkovića.

Čitaće se poznati, ali i novi stihovi uvaženog pesnika, a prihod će biti doniran kao i prethodnih godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here