Francuski as dao tri gola, a u igru je ušao kao rezerva.

Kilijan Mbape, mladi lav Pari Sen Žermena, proslavio se i het-trikom u Ligi šampiona. Francuski prvak je s 5:0 protutnjao pored Briža, svog domaćina u utakmici trećeg kola, a jedan od najboljih igrača današnjice dao je golove u 61, 79. i 83. minutu. U igru je ušao umesto Šupo-Motinga u 52.

S 20 godina i 306 dana postao je najmlađi strelac het-trika u istoriji vodećeg klupskog takmičenja evropskog fudbala. Njegov het-trik je tzv. perfektni jer je mrežu tresao i glavom i desnom i levom nogom. Takvih je ostvarenja u Ligi šampiona bilo 14, a među Francuzima ga imaju i Andre-Pjer Žinjak (Marsej) i Karim Benzema (Real), obojica 2010.

Mbape je i prvi francuski igrač s het-trikom u evrokupovima pre 21. rođendana. Do sada je rekorder bio Žan Pjer Papen, koji je zagazio u 22. godinu kada je dao tri gola u utakmici Kupa UEFA 1985. noseći dres – Briža.

U istoriji Lige šampiona još su samo trojica pre Mbapea postigli het-trik kao zamene. Bili su to Nemac Uve Resler (Kajzerslautern) 1998, Urugvajac Valter Pandijani (La Korunja) 2001. i Španac Hoseba Ljorente (Viljareal) 2008.

Lopta kojom je ušao u anale ostala je u Mbapeovim rukama kao suvenir.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here