EPA-EFE/Rolex dela Pena

Drugi meč drugog kola u Grupi D odigrali su Francuska i Danska. Na stadionu 974 duel je pripao Kilijanu Mbapeu koji je sa dva gola doneo Francuskoj pobedu 2:1. Izabranici Didijea Dešana, branioci titule šampiona sveta prvi su koji su nakon dva kola obezbedili palsman u osminu finala.

Izbegli su Francuzi ono što se dogodilo Brazilu i Španiji – da kao aktuelni šampioni ne prođu grupnu fazu. Prvi su zapravo koji su na Mundijalu u Kataru obezbedili mesto u nok-aut fazi.

Ali, da krenemo redom.

Prvu ozbiljniju pretnju Francuzi su napravili u 13. minutu. Varan je imao zanimljiv pokušaj glavom, ali je njegov udarac blokiran.

Igrao se 21. minut kada su Francuzi imali sjajnu priliku. Rabio je šutirao glavom posle centaršuta Dembelea sa desnog krila, ali je Kasper Šmajhel odlično odbranio.

Nakon prvih pola sata Danci nisu imali ni jedan ozbiljan pokušaj, ali su zato Francuzi ponovo pripretili. Ovoga puta je Mbape dobro probio po levoj strani i poslao centaršut ka Kundeu koji je pokušao da smesti loptu u dalji ugao, ali je Hejbjerg izblokirao njegov pokušaj.

Samo dva minuta kasnije, Šmajhel ponovo dobro brani. Nakon kombinacije Grizmana i Žirua Šmajhel je zaustavio pokušaj fudbalera Milana da postane najbolji strelac Francuske u istoriji.

Beležimo u 36. minutu i prvi udarac Danaca ka golu Iga Lorisa. Andreas Kornelijus je istrčao kontru i iskosa sa desne strane gađao prvi ugao, ali je lopta prošla malo pored gola.

Francuzi su imali još nekoliko lepih prilika do kraja prvog poluvremena, ali mreže su ostale mirne.

Francuska je i u drugom poluvremenu nastavila da preti pa se Mbape našao u dobroj prilici u 57. minutu, ali ne tako dobroj kao četiri minuta kasnije.

Tekla je lepo akcija Francuza, Ernandez je vukao po levoj strani, razmenili su on i Mbape među petoricom Danaca dupli pas i Mbape šalje loptu iza leđa do ovog momenta sjajnog Šmajhela za vođstvo Francuske.

Primljeni gol razbudio je i Dance pa su prvo priptetili dva puta po desnoj strani, ali je završni udarac izostao. Stigao je ipak u 68. minutu. Joakim Andersen je primio loptu nakon izvedenog kornera, glavom je dodao do Andreasa Kristensena koji je šalje u mrežu za izjednačenje.

Samo četiri minuta Lindstrom je imao savršenu priliku da svojoj reprezentaciji donese potpuni preokret, ali je Loris bio još bolji i uspeo je da odbrani ovaj snažan, iz blizine upućen, udarac.

U samom finišu su pripretili i Francuzi, a zatim preko Brajtvajta i Danci, ali sve je u 86. minutu rešio Mbape nakon sjajne saradnje sa Grizmanom. Koman je ostavio loptu Grizmanu kioji je sjajno centrirao ka Mbapeu koji između trojice igrača Danske pronalazi način da matira Šmajhela.

U trećem kolu, 30. novembra, Francuska će igrati protiv Tunisa, a Danska i Australija će igrati za prolaz dalje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here