Medalja časti za Vasilja

0

Vasilij Petrović

 

 

Njihov član postao je pre 21 godinu, a nedavno je za volonterski rad, ideje i pregalaštvo u toj organizaciji Vasilju uručena medalja časti, vrlo prestižno odlikovanje ove profesionalne organizacije koja broji 77 hiljada inženjera i najveća je u Kanadi i jedna od najvećih u svetu.

– Kada sam počeo da radim ovde u Kanadi, shvatio sam da treba da se učlanim, procenio sam da smo zajedno jači, organizacija radi u interesu svojih članova, a mi utičemo na promene u njoj. Volontirao sam od prvog dana, smatram da je dobrovoljni rad izuzetno bitan, jer pomažeš sredinu u kojoj radiš, ali i sebe izgrađuješ. Jednostavno, šire se profesionalni vidici, stalno se nešto novo uči, upoznaju se novi ljudi i razmenjuju ideje. I, može puno toga i da se uradi, kaže Vasilj.

 

Holivudski glamur na dodeli

Medalja časti Vasilju Petroviću uručena je, kako on u šali kaže na "holivudski način". "Uručivanje je bilo upriličeno u kazinu na Nijagari, "sve sa smokinzima i večernjim haljinama, i moja porodica se prijatno iznenadila nivoom organizacije tog događaja." Inače, Vasilju je porodica najveća podrška, bez obzira što supruga Vesna "ponekad i prigovori kad me baš često nema kod kuće. Član sam i predsednik crkvenog hora Sveti Sava pri crkvi Sabora svih Svetitelja, te predsednik ogranka Srpskog Narodnog saveza u Torontu, organizacije koja postoji već 110 godina.

Navodi primer kada je pokrenuo inicijativu da se, na 150 godišnjicu rođenja Nikole Tesle, 2006, ta godina proglasi godinom Nikole Tesle u Ontariju.

 

Vasilij Petrović sa medaljom
 

– Na početku je bilo velikih otpora, pitali su zašto jednom stranom naučniku da se daje takav značaj i tolika pažnja, a mnogi nisu baš nešto ni bili upoznati sa Teslinim radom. Morao sam da nađem vezu između Adama Beka, prvog čelnika Ontario Hidrosistema (slično kao elektrodistribucija) koji je zahvaljujući našem geniju elektrifikovao Ontario. Uprkos velikom nerazumevanju i otporu, uspeo sam da "proguram" inicijativu. Tako su i moje kolege Kanađani i oni iz drugih delova sveta koji nisu znali puno o Tesli naučili nešto i naš veliki naučnik postao je domaće ime u našoj organizaciji.

 

Vasilij Petrović na ceremoniji dodele medalje sa suprugom
 

Naravno, bilo je i drugih akcija i aktivnosti koje je naš sagovornik obavljao sa velikim žarom, i to nije prošlo nezapaženo od strane njegovih kolega koje su mu dale ovu lepu nagradu. Jer uvek je podsticajno kada neko drugi primeti rad i trud koji se uloži u ono čime se čovek bavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here