pixabay.com
Ilustracija

Zdravstvenim radnicima u NSW, a pogotovo u Sidneju, izgleda je dogorelo do nokata. Zaposleni se već nedeljama suočavaju s neizdrživim pritiskom, dok nekontrolisano širenje epidemije omikron soja virusa korona iz dana u dan puni kovid bolnice.

Porast broja slučajeva doveo je i do nedostatka osoblja širom zdravstvenog sektora, pošto su mnogi u izolaciji, a ne treba zaboraviti i da je nekoliko hiljada medicinara suspendovanmo ili je dalo otkaz jer nisu želeli da se podrgnu obaveznoj vakcinaciji.

Zbog katastrofalnih uslova u kojima rade i pritiska s kojim su suočeni, desetine medicinskih sestara sa odeljenja intenzivne nege u bolnici Vestmid održalo je protest upozorenja u sredu ujutro.

Bolnica Vestmid na severozapadu Sidneja jedna je od najvećih u Novom Južnom Velsu i od početka pandemije bila je jedna od prioritetnih destinacija za kovid pacijente.

– Medicinske sestre i babice su se okupile ispred bolnice i bile su zaista ljute. One su iskazale istinsku zajedničku frustraciju jer svakodnevno gledaju nešto potpuno drugačije od onoga što vlada govori – kaže Šeja Kendiš, v.d. generalnog sekretara Udruženja medicinskih sestara i babica NSW.

Ona je istakla da se sve ono što se dešava u zdravstvu u Novom Južnom Velsu odražava i na psihološko stanje zaposlenih.

S njenim rečima složio se i jedan iskusni lekar iz druge sidnejske bolnice, čije ime se ne navodi u tekstu koji je objavio list “Gardijan”.

– Jedna medicinska sestra se rasplakala tokom video-konferencije, rekavši da im je rečeno da primaju sve više pacijenata i da se svemu tome ni ne nazire kraj. Osoblje se bukvalno raspada, ljudi postaju hodajući zombiji – rekao je ovaj doktor.

Prema njegovim rečima, sidnejska bolnica u kojoj radi je odustala od pokušaja da izoluje pacijente s kovidom na specijalizovanim odeljenjima, jer nemaju dovoljno osoblja i objekata.

– Svakog dana je sve gore. Od osoblja se traži da pruža vid nege za koji nisu obučeni, pa recimo medicinske sestre koje ne poznaju intenzivnu negu, rade na odeljenjima intenzivne nege i svi se oslanjaju na kvalifikovano osoblje koje nadgleda one koji to nisu – rekao je doktor.

On je na kraju izneo zabrinjavajuću informaciju da zdravstveno osoblje neretko ne postiže ni da pruži osnovnu negu nekim pacijentima.

– Pacijente često nema ko da nahrani, da ih istušira, a ljudima koji padnu ne pruža se pomoć. Sve što se dešava je veoma strašno – rekao je ovaj doktor koji je tražio da ostane anoniman.

“Radimo sve što možemo“

Ministar zdravlja NSW Bred Hazard kaže da je razgovarao s predstavnicima Udruženja medicinskih sestara i babica NSW i da će raditi na tome da se angažuje više osoblja, kako bi se ublažio pritisak na zdravstvene radnike.

– Saslušao sam njihovu zabrinutost i razmatramo neke od operativnih problema koje imaju u bolnicama. Svakako da je te probleme pandemija samo pogoršala. Radimo sve što možemo da pomognemo – rekao je Hazard.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here