Medicinska oprema za Hrvatsku završila u RS

0

VREDNA OPREMA ZAVRŠILA U BANJALUCI: Program za digitalno radiološko snimanje

 

 

Josip Čermin ima 42 godine, nezavršen fakultet, proizvod kojim je u poslednjih deset godina "pomeo" američko tržište, medalju "Elis Island“ za humanitarne zasluge, nekoliko miliona dolara na bankovnom računu i jednu neostvarenu želju – da svoj izum, informatički radiološki program, donira Hrvatskoj.

 

Naime, 2001. godine Čermin je na Floridi kreirao softver Onyxrad – program za digitalno snimanje u radiologiji – koji su otkupile stotine hiljada radioloških poliklinika širom Sjedinjenih Država i američka vojska. No, kada je opremu vrednu 250.000 dolara pre pet godina hteo da donira Gradu Rijeci, odnosno riječkoj bolnici, niko od njih, tvrdi Josip Čermin, nije bio zainteresovan.

 

 

U međuvremenu je softver usavršen, "rodio se" još bolji Opalrad koji je samo u prošloj godini u Americi prodat za 30 miliona dolara. Čermin je, kaže, opet ponudio donaciju – ovaj put bolnici Sestara milosrdnica u zagrebačkoj Vinogradskoj, no, tvrdi, ni oni ga nisu kontaktirali. Velik je interes, u međuvremenu, iskazao tim radiologa iz Banje Luke i vredna je oprema završila u Republici Srpskoj.

 

Ko je uopšte Josip Čermin i koji je životni put prešao dok nije postao bogati izumitelj softvera? Do četvrtog je osnovne išao u italijansku školu u Puli, a onda mu se porodica preselila u Nigeriju. Privatnu srednju školu završio je u švajcarskom Sent Galenu, a studirao je u Americi.

 

 

Josip Čermin

 

Upisao je ekonomiju na Džeksonvil Univerzitetu; tulumareći po gradu, dogurao je do treće godine i – zasitio se. Uz to je potrošio sav novac za faks, negde usput se zaljubio i zaradio naziv večnog studenta, otkriva taj hrvatski biznismen s američkom adresom koga je „Jutarnji list“ „uolovio“ tokom njegove kratke posete Rijeci.

– Kad je otac saznao da sam napustio faks, već sam imao kuću, auto i skoro prvi milion – smeje se Džo, kako ga inače zovu. Sa nepune 22 godine kupovao je komponente kompjutera, prodavao gotov proizvod i dogurao do godišnjeg prometa od 17 miliona dolara.

 

Biznis se, međutim, polako gasio kad su se PC-jevi "pojavili i na kiosku". Otvorio je novu firmu i 2001. godine s izraelskim Orexom ponudio tržištu nešto što niko dotad nije imao – program za digitalno snimanje u radiologiji.

 

– Kreirali smo softver za aparate kao što su magnetska rezonanca, CT, mamografija, rendgen… Spomenuta izraelska firma već je izrađivala hardver, dakle, aparaturu, zupčanike, motore, ali ni s jednim softverom nisu mogli izići na tržište. Onyxrad je bio pun pogodak – kaže Josip.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here