pixabay.com

Poljsku javnost pripremaju za rat sa Rusijom, što podseća na postupke poljske vlade iz međuratnog perioda u 20. veku, piše list “Misl Polska”.

“Savremena politička propaganda u Poljskoj funkcioniše na isti način kao i u vreme između dva svetska rata, aktivno se koriste tehnike koje su bile popularne kod režima iz tog vremena. Tada je Poljacima usađivana militaristička propaganda da su Poljaci dovoljno jaki da pruže otpor Nemačkoj”, piše autor članka Eugenijuš Zinkevič.

Istovremeno je naveo da su Francuzi i Britanci stalno obmanjivali Poljake tokom zajedničkih ratova – na primer, tokom Drugog svetskog rata Velika Britanija i Francuska, uprkos očekivanju poljske vlade i vojske, nisu od prvog dana ušle u aktivna borbena dejstva kako bi pomogle Varšavi.

Zinkevič je obratio pažnju na “bratimljenje” današnjih poljskih političara sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, što je praćeno “vulgarnom neposrednošću” i “drskošću” prema nuklearnoj sili – Rusiji.

Po njegovom mišljenju, vrhunac je bio kada je poljski ambasador u Parizu potvrdio da postoji mogućnost da Varšava uđe u rat sa Rusijom.

– To nije smešno, to je tragično. Da biste skuvali živu žabu treba postepeno, polako da podižete temperaturu vode. Tada će se žaba oprostiti sa životom pre nego što i shvati šta se dešava – zaključio je kolumnista.

Prethodno je ambasador Poljske u Francuskoj Jan Emerik Rosciševski za televizijski kanal LCI izjavio da će Varšava stupiti u sukob s Rusijom u slučaju da Ukrajina pretrpi poraz. Nakon toga je poljska ambasada u Parizu demantovala izjavu svog ambasadora.

5 COMMENTS

  1. Zasto Poljska sada trazi rat sa Rusijom? U cemu je problem? Ove izjave treba zapamtiti, da se zna ko je trazio rat. Posle ce opet biti kuku-lele, branite nas od Ruskih agresora i td. Ko god nesto uporno trazi, to ce i da nadje. Ti poljaci su najveci demagozi i pateticari (jako los narod) tako da mislim i da je krajnje vreme da ‘dobiju’ ono sto vec duze vreme i zasluzuju.

  2. Šta reći? Sve te zemlje iz SSSR-a su jadne,a naročito
    njihovi političari koji nemaju pojma šta ih vreba,samo
    se nadgone koji će pre da se uvuče zapadu u zadnjicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here