EPA
Vladimir Zelenski

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim zatražio podršku Kijeva prilikom glasanja na Generalnoj skupštini UN, međutim, strane nisu postigle dogovor, piše američki informativni portal „Aksios“ pozivajući se na ukrajinske i izraelske zvaničnike.

Kako se navodi u materijalu, izraelski premijer je telefonom razgovarao sa ukrajinskim predsednikom 30. decembra pre glasanja Generalne skupštine UN. Netanjahu je tada molio Zelenskog da glasa protiv rezolucije. Prema informacijama ukrajinskih zvaničnika, Kijev je pre nekoliko nedelja odbio zahteve Izraela da se usprotivi rezoluciji tokom glasanja u Komitetu UN jer je Izrael odbio da pruži vojnu pomoć Ukrajini.
Kako portal navodi, Zelenski je tokom telefonskog razgovora izjavio da bi, u zamenu da Kijev glasa protiv rezolucije ili da glasa uzdržano, hteo da čuje da je nova vlada Izraela promenila svoju politiku i dostavila Ukrajini PVO sisteme.
Portal navodi, da Netanjahu nije preuzeo nikakve obaveze, ali je izjavio da je spreman da u budućnosti razgovara o zahtevu Zelenskog. Piše da se Zelenskom nije dopao ovaj odgovor i nije pristao da glasa protiv rezolucije ili da bude uzdržan.
„Umesto toga on je dao nalog ukrajinskom predstavniku u UN da ne prisustvuje na glasanju“, navodi se u članku i dodaje da je takva odluka doneta kako bi se pružila šansa da se učvrste odnosi sa Netanjahuom.
Pres služba izraelske vlade je ranije saopštila, da je Netanjahu razgovarao sa Zelenskim, Ukrajina, koja je ranije glasala za podršku antiizraelskoj rezoluciji u Ujedinjenim nacijama ovog puta nije glasala.
Komitet za specijalna politička pitanja i pitanja dekolonizacije Ujedinjenih nacija odobrio je inicijativu koju je palestinska strana pokrenula 11. novembra na temu obraćanja Međunarodnom sudu pravde u Hagu.
Cilj je da se dobije pravno mišljenje o dugotrajnoj okupaciji Zapadne obale reke Jordan. Ukupno je 98 zemalja podržalo inicijativu, 17 država se izjasnilo protiv, a 52 su bile uzdržane.
Generalna skupština UN je 30. decembra glasala za obraćanje Međunarodnom sudu u Hagu po palestinskom pitanju. Za usvajanje rezolucije glasalo je 87 država, 26 zemalja, uključujući Izrael i SAD, glasalo je protiv, a 53 je bilo uzdržano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here