Pexels
Ilustracija

Svake godine američki “News & World Report” rangira najbolje dijete za godinu koja je pred nama. Četrtu godinu zaredom zlatnu medalju dobila je mediteranska ishrana

Mediteranska ishrana je prema mišljenju grupe stručnjaka proglašena za najbolju dijetu.

Svaka vrsta dijete ocenjivana je na osnovu različitih parametara, a uspeh na tabeli zavisio je od toga koliko je lako slediti određeni način ishrane, kolika je verovatnoća da će upravo ta dijeta dovesti do dugotrajnog gubitka kilograma, i na kraju, najvažnije, koliko je određena dijeta zdrava i sigurna za primenu, naročito kod osoba s hroničnim oboljenjima.

Pored titule najbolje dijete, mediteranskom načinu ishrane pripale su i nagrade i u drugim kategorijama kao što je prvo mesto u kategoriji biljne ishrane, u kategoriji dijeta zdravih za osobe sa srčanim problemima, kao i u kategoriji za najjednostavniju dijetu.

Ovakva priznanja nisu iznenađujuća, jer su brojna istraživanja otkrila da mediteranska ishrana može da smanji rizik od dijabetesa, povišenog holesterola, demencije, depresije i raka dojke.

Pomaže u održavanju pravilne ravnoteže vode u telu: U kojoj hrani tražiti magnezijum i zašto?

Mediteranska ishrana sadrži mnogo svežeg voća i povrća i malo crvenog mesa i šećera. Koncept mediteranske ishrane dolazi iz zemalja koja graniče sa Sredozemnim morem, gde ljudi tradicionalno konzumiraju orašaste plodove i zdrave masti.

Već duži niz godina brojni nutricionisti i lekari naglašavaju da je reč od na najzdravijem načinu ishrane, a razlog tome leži u činjenici da je ishrana većinom na biljnoj bazi.

Kada je reč o mastima, u većini slučajeva upotrebljava se samo maslinovo ulje, dok ostala ulja i maslaci skoro nemaju nikakvu vrednost u ovom načinu ishrane.

Što se mesa tiče, zastupljeno je manje nego u tradicionalnoj kuhinji, a najveći fokus je na ribi.

Pored mediteranske ishrane, u samom vrhu liste našla se i DASH dijeta i fleksitarna dijeta. Zajednička karakteristika ovih načina ishrane jeste u tome što u fokusu imaju obroke pune voća i povrća, orašastih plodova, žitarica i semenki.

S druge strane, najgorim dijetama i ove godine proglašene su Dukan i ketogene dijete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here