Z. Raš
Zauvek zajedno: Predstavnici RS i Srbije

Bratske veze Srbije i Srpske su neraskidive. Ovo je poruka sa svečanosti povodom Dana republike Srpske i 28. godišnjice od donošenja prvog ustava RS.

Uz državni vrh dveju zemalja, prijemu u Starom dvoru u Beogradu prisustvovale su brojne zvanice iz javnog, kulturnog, sportskog i privrednog života. To je bila prilika da mnogo od njih, sa čitaocima “Vesti” podele svoja osećanja kada je reč o Republici Srpskoj, ali i sve jačim vezama sa Srbijom. Jedan od najpoznatijih Srba u Americi, čuveni Dobrivoje Tanasijević – Den Tana, ističe da Srbiju i RS niko i ništa ne može da razdvoji.

– Srbija je svuda gde ima Srba i hvala Bogu da je tako – kaže Den Tana i dodaje da iako je veći deo svog života proveo u inostranstvu uvek se vraća Srbiji kao svom domu.

– Iz zemlje sam otišao kao mnogi koji su proglašeni za “državne neprijatelje”, ali ja nisam to bio nikome. Nažalost, za nama su odlazila i naša deca i unuci i od ključne važnosti je da se ta dijaspora napokon spoji, a mi penzioneri polako da počnemo da se vraćamo – ističe Den Tana.

Den Tana

Ponosan na narod RS

I brojni kulturni poslenici insistiraju na tešnjim vezama Srbije i Srpske. Glumica Ana Sakić ističe da joj je kao rodoljubu drago da je kulturna i duhovna saradnja dve zemlje sve sadržajnija.

– Vidljivo je da rukovodstva dve zemlje ulažu velike žrtve i napore da se ta saradnja još unapredi. Nadam se da će imati snage da do kraja ostvare svoje zamisli – ističe Ana Sakić.

Direktor “Vesti” Aleksandar Vidaković i Ana Sakić

I njene kolege razmišljaju na sličan način. Tako glumac Aleksandar Dunić kaže da je privržen Srpskoj u kojoj ima mnogo prijatelja, a podržava je na svaki način.

– Ponosan sam na srpski narod, na to šta su uradili, koliko su se borili i šta su sve svojom željom i upornošću izdržali. Najmanje što mogu da učinim je da im budem moralna podrška – kaže Dunić i dodaje da bi kulturna saradnja ipak morala biti mnogo veća.

Jedinstvo nikad preče

Za popularnog “sina Dragana”, odnosno Nenada Okanovića, Drina nikada nije bila granica, reka koja je razdvajala narod, već upravo suprotno.

– Rodom sam iz Ljubovije. Za mene je od malih nogu Drina reka koja spaja naš narod. Jednostavno, neraskidive su veze Srbije i Srpske i one za mene nikada nisu bile dve države, iako pravno jesu – ističe Okanović.

Novinarka i autorka knjiga o Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću, Ljiljana Bulatović, kaže da je veoma važno da se insistira na što većoj povezanosti Srbije i RS zato što se srpski narod u Bosni još jednom suočava sa borbom za opstanak.

– Ranije su to bile ratne pretnje, a danas su ekonomske i političke. Ne treba zaboraviti da političari iz Sarajeva nikada nisu odustali od namere da Srbima prišiju epitet genocidnog naroda i protiv toga se moramo boriti svim svojim bićem. To je duhovni genocid nad Srbima – ističe Bulatović.

Najlepše želje

Sekretar Udruženja Srba izbeglih iz Hrvatske Milojko Budimir ističe da je proslava Dana republike RS i 28. godišnjice donošenje prvog Ustava značajna za sve Srbe, a naročito one prognane iz Hrvatske.

– Krajišnici nikada neće i ne mogu da zaborave da im je upravo Republika Srpska bila glavni put preko koga su bezbedno izbegli iz Hrvatske tokom “Oluje”, a u Srpskoj i dalje živi oko 40.000 Krajišnika. Želimo Srpskoj svaki napredak jer kad već ne možemo da se vratimo u Srpsku Krajinu onda svakako želimo napredak Republici Srpskoj – ističe Milojko Budimir.

Misija “Vesti”

Ljiljana Bulatović ističe da su “Vesti” ona spona koja je poslednjih 28 godina povezivala srpsku dijasporu i maticu i da to treba da bude zadatak i u budućnosti.

– Glas “Vesti” je dragocen u svetu, među našim ljudima, i od vas se očekuje da nastavite svoju misiju, a posebno kada je reč o izveštavanju iz Srbije, Srpske i Crne Gore – ističe Ljiljana Bulatović.

Selu u pohode

Dunić i Okanović ističu da su u više navrata nastupali u Srpskoj i da su prezadovoljni gostoprimstvom, ali i reakcijama publike. Okanović podseća da je prošle godine, na inicijativu Kabineta predsednika RS, igrao u dečjoj predstavi.

– Prvi put smo sa ovom predstavom gostovali i po selima u kojima nikada nije gostovalo nijedno pozorište i iskustvo je fenomenalno. Pokazali smo da kultura ne sme biti privilegija samo dece iz grada, a uveren sam da će se sa ovom praksom nastaviti – ističe Okanović.

Čeka nas bolja budućnost

Srpski zvaničnici daju najvišu ocenu odnosima dve zemlje.

Potpredsednik Narodne skupštine Srbije, Vladimir Marinković, ističe da je ta saradnja iz godine u godinu sve bolja.

– Ekonomska i trgovinska razmena je znatno napredovala, a jedinstvo našeg naroda je snažnije i uveren sam da nas čeka mnogo bolja budućnost – kaže Marinković.

Na naše pitanje da li je RS ugrožena nakon poslednjih odluka Ustavnog suda BiH, on tvrdi da je to nemoguće.

– Srbija sada jaka, stoji i stajaće iza Srpske braneći ono što je potpisala, a to je Dejtonski sporazum – ističe potpredsednik srpskog parlamenta.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta kaže je donošenje Ustava 1992. godine bilo od ključnog značaja za istoriju RS.

– Velika je stvar da su Srbi preko Drine osnovali svoju državu koja je garant njihove slobode. Videli smo da je pola miliona Srba pobeglo iz Hrvatske, pola miliona iz Federacije BiH, a više od 200.000 s Kosova i Metohije. Zato je važno da čuvamo RS i nastavimo jačanje sveobuhvatne saradnje dve srpske države. Takođe, da i dalje jačamo duhovno i kulturno jedinstvo, čuvamo naš jezik i ćirilično pismo i sećanje na stradale sunarodnike – naglasio je Linta.

RS brani sebe i BiH

Šef Predstavništva RS u Srbiji, Mlađen Cicović rekao je da je saradnja sa Srbijom iskrena, sve otvorenija i nikada nije bila sadržajnija.

– Srpska je usvajanjem prvog Ustava pokazala čvrsto opredeljenje da živi u pravno uređenom sistemu slobode i stvaralaštva. Ali, nasilje nad Ustavom BiH je urušavanje Dejtonskog sporazuma, na čijim izvornim principima je BiH jedino moguća. Odbrana prava RS je i odbrana postojanja BiH – istakao je Cicović.

Mlađen Cicović (u sredini) i Ratko Mladić

Poruka Milorada Dodika: Bez države nema slobode

U obraćanju prisutnima na svečanom prijemu povodom Dana republike i 28. godišnjice od donošenja prvog ustava RS, srpski član Predsedništva Milorad Dodik i predsednica Srpske, Željka Cvijanović ocenili su da je jaka Republika Srpska garant mira i da neće dozvoliti da joj se urušavaju nadležnosti.

– Republika Srpska je dokaz slobode i želje Srba da žive u miru. RS je uspela da sačuva svoje vrednosti, jer ako ne odbranite svoju državu, gubite slobodu. Najbolje se to vidi na srpskim prostorima koji su ostali u BiH izvan RS i mogu se meriti po velikoj bedi u kojoj živi srpski narod – izjavio je Dodik i dodao da je za sve Srbe jako važno da Srbija bude jaka.

Čuvar vrednosti: Milorad Dodik

– Danas više nego ikad moramo da vodimo računa o našim interesima. Danas više nego ikad moramo se okupiti oko Srbije, oko predsednika Vučića, koji su izloženi mnogim pitanjima egzistencijalnim za nas. Danas se moramo okupiti oko Republike Srpske i njenog rukovodstva u odbrani naših prava koja su već stečena – kazao je Dodik i zahvalio Vučiću na podršci Srpskoj.

Mir i snaga

Predsednica Srpske Željka Cvijanović je kazala da je RS prinuđena da se svim raspoloživim sredstvima brani i bori za integritet i ustavnu poziciju.

– Želimo mir i dijalog sa svima u BiH, ali ćemo na svaki udar uzvratiti institucionalnim odgovorom – poručila je Željka Cvijanović.