EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Ukoliko posle izbora na Kosovu dođe do koalicije Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja, bez obzira na neiskustvo isturenih kandidata Vljose Osmani i Aljbina Kurtija, Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu konstatuje za Kosovo Onlajn da DSK ima iskustvo vršenja vlasti dok Samoopredeljenje insistira na potpunoj promeni i reformi sistema.

Zato će, precizira Surlić, jedna od glavnih prepreka biti da se usaglase koalicioni ciljevi buduće Vlade.

– S druge strane, međunarodni akteri će insistirati da nova koalicija preuzme obavezu nastavka dijaloga sa Beogradom. Značajno vreme je izgubljeno na ratnu koalicijiu Tačija i Haradinaja, ali to nije dalo željene rezultate, tako da se može očekivati pritisak na Kurtija da pokaže svoju pragmatičniju stranu – tumači Surlić za Kosovo Onlajn.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj je na ovim izborima doživeo debakl jer, prema Surlićevom mišljenju, populističke mere uvođenja taksi i raspisivanje vanrednih izbora nisu kapitalizovale nove glasove.

– Dobar rezultat je ostvaren u sredinama gde je tradicionalno njegova stranka jaka bez obzira na politiku koju je vodio u poslednjim mesecima mandata – zaključuje Surlić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here