Međunarodni festival harfe

0

 

 

Festival posvećen najvećem i najsloženijem savremenom žičanom instrumentu harfi, počeo je u subotu uveče raskošnom zvučnom paletom impresionističke muzike francuskog velikana Kloda Debisija, duhovnom i svetovnom igrom za harfu i gudače.

Poštovaoci bogatog i plemenitog zvuka instrumenta koji je plenio svojim skladom još u antičkoj kulturi, uživali su u radosnom muziciranju našeg orkestra, soliste i dirigenta iz Francuske koji su poneseno tumačili muziku svog sunarodnika.

Svečarski ton prvog festivalskog koncerta posebno se osetio pred premijerno izvođenje dela našeg mladog kompozitora Dragana Latiničića "Tragom izgubljenog zvuka" za harfu i gudače, koje je porudžbina Jugokoncerta.

Iz nežne i prefinjene muzike Debisija orkestar i solista snažno su zakoračili u 21.vek, u složen muzički jezik Latinčića, opore osećajnosti i reskosti koja blisko komunicira sa savremenim slušaocima.

U drugom delu koncerta izvedena su dela velikog mađarskog kompozitora Bele Bartoka "Rumunske igre" i "Muzika za gudače, udaraljke i čelestu".

Ovogodišnji festival harfe u organizaciji Udruženja harfista Srbije i Jugokoncerta odvijaće se na nekoliko lokacija u gradu do 14.aprila. Pored pet celovečernjih koncerata vrhunskih harfista iz zemlje i sveta, svakog festivalskog dana održavaće se stručna predavanja i master klase na Fakultetu muzičke umetnosti i MŠ Mokranjac.

Pored Kolarčeve zadužbine mesto susretanja vrhunskih izvođača i ljubitelja harfe biće i Atrijum Narodnog muzeja gde će sutra nastupiti harfistkinja Soraida Avila Penja i violončelistkinje Ivana Pavlović i Kristina Tokodi.

Trećeg festivalskog dana 12. aprila ovde će nastupiti harfisti Zilke Ajhorn i Anđela Madarova, flautiskinja Lidija Osavkova i violistkinja Valentin Gerov a narednog dana Ana Brateljević uz pratnju flautiskinja Dijane Sretenović i Olge Kapor.

Festival će 14. aprila u Skupštini Beograda zatvoriti studenti Fakulteta muzičke umetnosti koncertom posvećenom muzici Karlosa Salsede, povodom 125 godina od rođenja ovog kompozitora, tvorca brojnih mogućnosti sviranja na harfi.

Nastupiće studenti FMU iz klase ugledne harfistkinje i pedagoga Ljiljane Nestorovske: Andrea Kričković, Jovana Nestorovska, Milica Pašić, Valentina Krstić, Aleksandra Tomić, Hana Paraušić, Ana Marija Franc, Mina Marinković i Milica Kankaraš.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here