Ambasada Izraela u Beogradu
Ambasador Izraela u Beogradu Jahel Vilan

Posle izbora u SAD i pobede Džoa Bajdena, mnogi strani i domaći političari počeli su da dovode u pitanje primenu Vašingtonskog sporazuma, kao i premeštanje ambasade Srbije, ali i buduće ambasade Kosova u Jerusalim.

Ambasador Izraela Jahel Vilan za Kosovo Onlajn navodi da “ne može da polemiše sa tim predviđanjima, niti je njegov posao posao da predskazuje”.

– Moje je da činim sve što je u mojoj moći, zajedno sa mojom vladom, Vladom Srbije i Sjedinjenim Američkim Državama,  da se to dogodi. Na kraju krajeva, mi nismo direktni partner u tim sporazumima koji su potpisani između Beograda i Prištine i SAD. Nemam razloga da verujem, a pogotovo ne da predviđam, da bilo koji od zainteresovanih potpisnika neće ispuniti svoje obaveze – rekao je Vilan i dodao:

– Kao što se moglo očekivati, to nikog nije razveselilo ovde u Beogradu. Međutim, bio sam veoma srećan kad sam video vrlo pragmatičan pristup predsednika i u ovom trenutku sam uveren da ćemo pronaći načine da naše snažno prijateljstvo učinimo još bližim i da međusobno priznavanje Kosova i Izraela neće pokvariti odnose Jerusalima i Beograda.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Izraela, Vilan je istakao da su poslednjih godina izraelske kompanije uglavnom bile uključene u investicije, posebno u sektoru nekretnina, ali i u poljoprivredi, tehnologiji voda, obnovljivim izvorima energije i informacionim tehnologijama.

– Vlada Srbije je ekonomski rast pozicionirala vrlo visoko u okviru svoje agende, posebno kada je reč o inovacijama i primeni savremenih tehnologija, a mislim da na tom polju ne mogu naći boljeg partnera od nas. Uveren sam da će sa novom ekonomskom kancelarijom Vlade Srbije u Jerusalimu, koja će biti otvorena u narednih nekoliko nedelja, naša ekonomska saradnja dostići nove rezultate u godinama koje dolaze – rekao je Vilan.

Izraelski ambasador smatra i da region Zapadnog Balkana pripada Evropskoj uniji.

– Pretpostavljam da nema političkog niti ekonomskog smisla ostaviti Zapadni Balkan kao ostrvo van EU između Grčke, Bugarske i Rumunije i ostatka Evrope. Ali koliko će to trajati? Zavisi od interesa i prioriteta svih uključenih strana i ne mogu stvarno reći ili predvideti koliko je to trenutno visoko ili nisko na njihovom dnevnom redu. Da ne pominjem čitavu situaciju sa pandemijom koronavirusa čiji je uticaj na međunarodne odnose još uvek rano predvideti – zaključio je ambasador Jahel Vilan.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here