EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Kuzmanović

Predsednik PzP-a i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević ponovo je danas oštro kritikovao predlog kandidata za novu vladu i poručio da mandatar Zdravko Krivokapić ne može, kako kaže, čak da prepozna istorijsku važnost trenutka i tranzicioni karakter vlade.

Medojević je saopštio da, osim nedostatka ljudskog integriteta i elementarnog vaspitanja i konstatnog nedržanja date reči, mandatar je sa, kako navodi, svojim “kratkim vidom” pokazao i zaprepašćujuće nepoznavanje suštine problema u kojoj se nalazi Crna Gora i njeni građani.

Prema Medojeviću, mandatar ne shvata neophodnost temeljnih političkih reformi koje treba da naprave diskontinuitet sa preko 200 godina totalitarnih poredaka u Crnoj Gori.

Komentarišući izjavu Krivokapića da se sa svojim timom opredelio da prvi korak bude racionalizacija koja će dati odgovor na sve izazove koji su specifični za Crnu Goru, Medojević kaže da je mandatar očigledno “sa svojim ‘ekspertima’ procenio da je sistem koji je razvijao Đukanovic 30 godina, u suštini dobar, samo ga treba racionalizovati”.

Krivokapić je, smatra Medojević, ovom rečenicom pokazao da nije reformista, da ne veruje u demokratiju i izbornu volju građana.

– To pokazuje i njegov odnos prema DPS-u iz čijih redova ima više Ministara nego iz DF. Nemu je DPS intimno bliži nego DF. Za ovu vladu možda glasa i DPS. Nema reformi. Nema lustracije. Nema otvaranja dosijea Udbe. Nema revizija privatizacija. Nema hapšenja Mila Đukanovića i Aca Đukanovića. Nema zabrane rada zlikovačke organizacije DPS. Krivokapić je slab i kolebljiv lider. Ne drži reč. Menja kurs dnevno – saopštio je Medojević.

Dodao je da je Crna Gora pred bankrotom javnih finansija, strukturnom korupcijom, mafijom koja vlada državom, eksplozije pandemije, krahom ekonomije, bujanjem siromaštva i gladi.

Zato je, ističe, državi potrebna snažna vlada sa najširim političkim legitimitetom i premijera sa znanjem i autoritetom.

– Ova vlada će se baviti racionalizacijom, krečenjem prostorija, popisivanjem inventara, seljenjem službenika, štednjom toalet papira i spajalica – naveo je Medojević i poručio da se ovoj vladi mora ograničiti rok trajanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here