Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je rekao da je izjava američkog vojnog zapovednika o planovima za prevazilaženje sistema za protivvazdušnu odbranu Kalinjingradske oblasti glupost i posavetovao partnere u Vašingtonu da obrate pažnju na stanje sopstvenih PRO sistema, koji nisu bili u mogućnosti da zaštite naftne objekte u Saudijskoj Arabiji.

Ranije je list „Brejking difens“, pozivajući se na komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi Džefrija Li Harigana, najavio razradu plana Ministarstva odbrane SAD za uništavanje sistema PVO u Kalinjingradskoj oblasti u slučaju „ruske agresije“.

Plan predviđa „sveobuhvatnu“ operaciju sa kombinovanim napadima iz vazduha, sa zemlje i mora, iz svemira, kao i napade u sajber-prostoru i elektronsko ratovanje.

– S jedne strane, ne treba komentarisati sve glupe izjave američkih generala. Međutim, kada se to dogodi, onda želim da poručim našim kolegama da bi im bolje bilo da se bave svojim glavnim poslom i da gledaju ono što se događa, na primer, sa protivraketnom odbranom i sistemima PRO koji se proizvode u SAD – kazao je Medvedev.

On je skrenuo pažnju na poslednji slučaj sa naftnom kompanijom „Saudi Aramko“, kada su, uprkos PRO i sistemima „Patriot“, ti objekti razrušeni, nakon čega je na naftnom tržištu nastala veoma teška situacija.

– Mislim da time treba da se bave, a ne da pokušavaju da formulišu glupe ideje, koje nemaju nikakve šanse za realizaciju – dodao je ruski premijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here