Tanjug
Dmitrij Medvedev

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Rusija želi normalizaciju odnosa sa Evropskom unijom (EU), ali tek nakon što Unija sama to zatraži.

On je objasnio da samo Brisel može sâm preuzeti inicijativu za obnavljanje odnosa između Rusije i EU i da Moskva neće učiniti ništa u tom pravcu.

„Želimo normalne odnose sa Evropskom unijom, ali sve dok Evropska unija sama ne bude želela da ih obnovi, nećemo ništa učiniti“, rekao je Medvedev na konferenciji za štampu nakon sastanka sa finskim kolegom Antijem Rineom.

Medvedev je dodao da je Brisel „pokvario“ odnose sa Rusijom. „Neka sada sâm traži i da se obnove“, zaključio je ruski premijer i dodao da ruska strana ne prekida kontakte.

Ruski premijer je istakao i da Rusija neće prva ukidati kontramere uvedene zbog sankcija koje je Evropska unija uvela Moskvi.

On je dodao da će se odnosi Rusije i EU možda poboljšati ukoliko bude napretka u rešavanju unutrašnjeg sukoba u Ukrajini, a za Rusiju su sada važniji bilateralni odnosi sa pojedinim partnerima u Evropskoj uniji.

„Ako, pre svega, sama Ukrajina uspe da postigne napredak u rešavanju svog unutrašnjeg sukoba, možda će naši odnosi sa EU, koja ih je učinila zavisnim, postati bolji. Ako ne bude bilo napretka, onda će te sankcije ostati još dugo, a naše kontrasankcije će, takođe, na snazi ostati još dugo“, precizirao je Medvedev.

On je naveo da i u takvim uslovima „može da se živi i razvija“.

„Naravno, sada su bilateralni odnosi sa pojedinim državama EU mnogo važniji od odnosa sa EU u celini“, dodao je Medvedev.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za mešanje u poslove Kijeva, Zapad joj je uveo sankcije. Moskva je preduzela kontramere, povela politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno sa njom razgovarati na jeziku sankcija. Pritom je Moskva više puta odbacivala optužbe zapadnih zemalja o mešanju u unutrašnje poslove Ukrajine, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskih sporazuma.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here